Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Város napja - 776 esztendős Keszthely első írásos említése
2023. jún. 5. hétfő | Keszthely
Város napja - 776 esztendős Keszthely első írásos említése
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén. A “Város napja” alkalmából számos programmal kedveskedtek a város lakosságának és az érdeklődőknek. Szombaton délelőtt városi kitüntetéseket és díszpolgári címet adtak át.

Keszthely zászlajának ünnepélyes felvonásával kezdődött a Város napja. Az ünnepi szentmise után megkoszorúzták a város emléktábláját.

A program a Fő téren folytatódott. Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott beszédében úgy fogalmazott: ez a város az elmúlt 776 esztendőben képes volt magát újrateremteni. Hangsúlyozta: közösen, összefogva egy nagyon impozáns jövő áll Keszthely előtt. "A városvezetésnek úgy kell patrióta döntéseket hozni, hogy egyszerre kell megfeleltesse Keszthelyt egy magas turisztikai célpont minőségének, és egyszerre kell élhetővé tenni és megtartani élhető városnak a jövőben Keszthelyt a keszthelyiek számára" - tette hozzá.

Keszthely városát olyan nagy nevek határozták meg az elmúlt századokban, mint a Pethő- és a Festetics család, Asbóth Sándor, Szendrey Júlia, Goldmark Károly. Nagy Bálint országgyűlési képviselő méltatta, hogy milyen sokan és milyen sokat tettek, illetve tesznek Keszthelyért. Így folytatta: "A mai napon nem csak a várost ünnepeljük, hanem azokat az embereket is, akik sokat tesznek érte. Azokat, akik munkájukat hivatásként élik meg. Azokat a keszthelyieket, Keszthelyen élőket, vagy Keszthelyért dolgozókat, akik áldozatos munkájukkal hozzájárulnak a mi városunk felemelkedéséhez."

A város számára fontos minden híres előd emlékének tisztelete amellett, hogy a lakosság életminőségét is szem előtt tartjuk - így vélekedett Manninger Jenő polgármester, majd hozzátette: "Egy olyan várost fogunk építeni, amely elsősorban - természetesen - szolgálja mindazokat, akik itt laknak, megőrizve a keszthelyi identitásokat. Egy olyan várost, ahol jó lakni, jó élni, és természetesen vonzó továbbra is a turisták számára."

Keszthely Város Szociális Ellátásáért kitüntetést kapott a Szivárvány Bölcsőde, amely 1973 óta biztosítja a napközbeni gyermekjóléti ellátást. Dr. Donkó Imre Keszthely Város Egészségügyéért kitüntetést vehetett át, aki több, mint 20 éve dolgozik a Keszthelyi Kórház Sebészeti Típusú Mátrix Osztályának főorvosaként. Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetést adományoztak Dr. Szecsei-Nagy Klárának, aki a Keszthelyi Kórház Krónikus és Ápolási Osztályának főorvosa. Több évtizedes gyógypedagógiai munkája elismeréseként Horváthné Kovács Zsuzsanna a Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetést vehette át. Ugyancsak Keszthely Város Szolgálatáért díjat vehetett át Dr. Makacsek Ágota, aki - többek között - részt vett a kórház intenzív osztályának megalakításában. Dr. Baráth István a kórházért végzett tudományos munkásságáért kapott Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetést. Keszthely Város Turizmusáért kitüntető címet kapott Szántó Éva a város népszerűsítéséért végzett kiemelkedő munkájáért. Dr. Andor László leköszönő kapitányságvezető Keszthely Városért kitüntető címet vehetett át. Keszthely Városért kitüntetést adományoztak Palágyi Árpádnak, aki a Csány-Szendrey Iskola intézményvezető-helyetteseként mutatott elhivatottságáért kapta a díjat.

Keszthely Város Díszpolgára elismerést kapott Dr. Iglódi Endre, aki a több, mint négy évtizedes elhivatott ügyvédi és sportszakértői munkájáért érdemelte ki a kitüntető címet. Köszönő beszédében felidézte a városba kerülésének körülményeit: "Három embert ismertem a városban: édesanyámnak két gyermekkori barátnőjét, két nyolcvan körüli hölgyet, valamint a futballcsapat edzőjét, így aztán értelemszerűen a második utam már a futballpályára vezetett az ügyvédi iroda után. És ott, akkor ez a város - ezt a szót kell, hogy használjam - befogadott. Befogadott, amiért én örök hűséggel és hálával tartozom."

A Keszthely Város Tortája pályázatra hatan neveztek. Hagyományos kategóriában a “Főúri varázslat”, mentes kategóriában a "Minek nevezzelek?" tortát ítélte a legjobbnak a zsűri. Mindkét süteményt a hévízi Mozart Cukrászda készítette.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Mintegy negyven versenyző ült asztalhoz vasárnap Keszthely Város Sakkbajnokságán.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
A település első írásos említésének évfordulóján az idén is átadták a városi kitüntetéseket.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely testvértelepüléséről, Batumiból érkezett táncosok és énekesek szórakoztatták a közönséget.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Kozma Orsi és a Compact Disco szórakoztatta a közönséget, de gyerekprogramok is voltak a hétvégén.
| 2024. máj. 30. csütörtök 19:15 | Keszthely
8 Keszthely és környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető ételekkel.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.