Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Georgiai fellépők a Város Napján
2024. jún. 3. hétfő | Keszthely
Georgiai fellépők a Város Napján
A georgiai Batumi, Keszthely testvérvárosa volt a díszvendég a Város Napján. A Fekete-tenger partján fekvő település és a Balaton-parti város tavaly kötött szerződést, a hétvégi ünnepség pedig jó alkalom volt arra, hogy a keszthelyiek megismerjék a grúz kultúra egy szeletét.

Fergeteges előadással kápráztatta el a közönséget a Batumi Georgiai Állami Akadémiai Táncegyüttes. A fellépők olyan táncokat hoztak Keszthelyre, amelyek a gazdag grúz kultúrát és néphagyományt mutatják be. A magas minőségű előadáson élő zenére adták elő a produkciókat, a káprázatos koreográfiák mellett a viseletek is szemet gyönyörködtetőek voltak. A program népszerű volt, sokan nosztalgiázni jöttek a Balaton Színházba. 

„Kíváncsi voltam, hogy amit láttam tavaly – a kultúrából kevesebbet láttunk, meg a népművészetből is, ezért is vagyunk kíváncsiak a táncra. Meg egyáltalán érdekel bennünket.” - mondta egy érdeklődő, Horváth Béláné.

Keszthely és Batumi feltett szándéka, hogy szoros kapcsolatot ápoljanak egymással, és a lehető legjobban megismerjék egymás kultúráját és látnivalóit. Nem csak a táncukat láthatta, hanem népi dallamaikat is hallhatta a közönség a színházban. Az Arsiani Georgiai Állami Akadémiai Énekegyüttes is fellépett a programon. Az előadók mellett Batumit képviselte Tamara Liluashvili, Georgia magyarországi nagykövete.

„Azt gondolom, hogy legyenek települések közti barátságok, amelyek elősegítik a két ország kulturális megértését, és lehetőséget adnak arra, hogy felfedezzük a két ország látnivalóit. A mai eseményen lehetőségünk van bemutatni a magyaroknak a georgiai kultúrát, a georgiai borokat és ételeket. Lehetőség ez arra, hogy továbbvigyük a már köztünk lévő, nagyon erős, georgiai-magyar barátságot.” - emelte ki Tamara Liluashvili, Georgia nagykövete.

A Balaton Színház aulájában az Ajara Múzeum mutatkozott be. A kiállításon a 18-19. századi Adjara régió hagyományos szőnyegeit, a házak berendezési tárgyait mutatták be az érdeklődőknek. Emellett a grúz népi viseleteket is szemügyre lehetett venni. Nagy népszerűségnek örvendtek a kézzel készített csipkék, hiszen ezeknek itthon is nagy hagyományuk van.

Regman Karola - Keszthely TV

| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
A település első írásos említésének évfordulóján az idén is átadták a városi kitüntetéseket.
| 2023. okt. 2. hétfő 17:40 | Keszthely
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Mintegy negyven versenyző ült asztalhoz vasárnap Keszthely Város Sakkbajnokságán.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Kozma Orsi és a Compact Disco szórakoztatta a közönséget, de gyerekprogramok is voltak a hétvégén.
| 2024. máj. 30. csütörtök 19:15 | Keszthely
8 Keszthely és környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető ételekkel.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.