Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kertivasút találkozó Keszthelyen
2023. jún. 6. kedd | Keszthely
Kertivasút találkozó Keszthelyen
Első alkalommal rendeztek kertivasút találkozót Keszthelyen. A szervező azt szeretné, ha ezzel a rendezvénnyel hagyományt teremtene és a jövőben évente egy alkalommal eljönnének a hasonló szenvedélyű gyűjtők. Saját készítésű mozdonyaikat a Vadászati Múzeum parkjában mutatták be.

Szívesen utaznak a gyerekek a múzeum kertivasútján, amely évek óta a legkisebbek kedvence. A vonatozás itt egy körülbelül hétszáz méteres útvonalon lehetséges. Zámbó Bence is örömmel vonatozott: "Nagyon jó volt a vonatozás és mindent láttam, a kisvonatokat is, meg az alagutat is. Nagyon jó volt az alagútban."

Varga Dániel szervező a saját készítésű, "C50-es" típusú, benzin meghajtású kis mozdonyát indította el az első Keszthelyi kertivasút találkozón. Ennek a kisvonatnak a megépítését még 2014-ben határozta el. A rendezvényre eredetileg több gyűjtőt vártak, azonban bíznak abban, hogy jövőre már nagyobb létszámmal tudják bemutatni kertivasútjaikat. "Ezzel a rendezvénnyel az a célunk, hogy itt a vasútbarátokat - akik ezekkel a kis járművekkel foglalkoznak, és ilyet építenek - összehozzuk, és egy rendszeres rendezvény keretében itt a pályát használhassuk, és vonatozhassunk" - mondta el Varga Dániel.

Ennek a piros kismozdonynak az a különlegessége, hogy külsejét egy 3D nyomtatóval készítették el, a vázát pedig lézervágóval vágták ki. Ez a MÁV M44-es “Bobo” dízelmozdonyának villany meghajtású modellje. Tóth Csaba a tulajdonosa. "A lézervágott fém karosszériára került rácsavarozva a 3D nyomtatott borítás gyakorlatilag. A 3D nyomtatás 4,5 hétig készült. A vágás és a nyomtatás pontosságát jelzi, hogy a lézervágott karosszériára minden utómunka nélkül pontosan ráilleszkedett azonnal."

A Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó kertivasút csak egy a sok program közül, amit az intézmény kínál a látogatóknak. Kiemelt figyelmet szentelnek diákoknak, családoknak, osztálykirándulásoknak. "Néhány hét múlva lesz a Múzeumok Éjszakája keretében Stúdió 11 koncert, Szulák Andreával lesz újra kertmozi, lesznek színházi előadások, például a Meseautó. Úgyhogy azt hiszem, hogy mindenki kedvére tud majd válogatni. Edda koncert is lesz. Úgyhogy azt hiszem, hogy nincs olyan, amit ne tudnának megtalálni itt, amihez kedvük lenne" - mondta el Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Tavaly a június-augusztus közötti időszakban közel 160.000 látogató érkezett a kastélyba és a szervezett programokra. Az eddigi adatokból arra számítanak, hogy ezt a rekordszámot idén sikerül megdönteni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. feb. 21. szerda 19:15 | Keszthely
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
| 2023. jan. 5. csütörtök 13:34 | Balatongyörök
Keszthely környéki településekkel is bővült a feltételes vasúti megállóhelyek listája.
| 2022. szep. 15. csütörtök 16:32 | Keszthely
A tavalyi, évtizedes rekordot is felülmúlta a MÁV.
| 2022. júl. 29. péntek 17:35 | Keszthely
Két éve is történt baleset az átkelőnél, fénysorompó azóza sincs.
| 2022. júl. 12. kedd 15:06 | Keszthely
Nyáron látogatják a legtöbben a keszthelyi múzeumokat, a turistákat a programok vonzzák.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.