Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Korok és borok – Hévíz évezredei
2015. nov. 9. hétfő | Hévíz
Korok és borok – Hévíz évezredei
A mintegy 760 millió forint felhasználásával megvalósított beruházás újabb, színvonalas szabadidő eltöltést kínál a turisták számára.

A rendezvényen jelen volt dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, aki hangsúlyozta: Hévíz - amely Budapesten kívül évek óta a legnagyobb vendégforgalmú település Magyarországon -, a turisztikai szolgáltatók és az önkormányzat példás együttműködésének köszönhetően, kiemelkedő teljesítménnyel járul hozzá az ország turizmusának eredményeihez. Hozzátette, hogy Hévíz nemcsak kreativitásból, de válságmenedzselésből is jelest érdemel, mert sikeresen dolgozta meg a piacokat, így a növekvő számú belföldi, továbbá cseh és szlovák vendég szinte pótolni tudta az orosz vendégek számának már tavaly elindult visszaesését. Ez alapján remélhető – fogalmazott -, hogy Hévíz idén is átlépi az egymilliós számot a vendégéjszakákat illetően. Az avatóünnepségen Papp Gábor polgármester elmondta: 560 millió forintos európai uniós és állami támogatással, továbbá a város közel 200 millió forintos saját forrásának felhasználásával kapcsolták be a turizmus vérkeringésébe az egregyi városrészt, mely egyébként borturizmusról ismert és kedvelt a turisták körében. Az építkezés két éve alatt közel száz ember dolgozott az egyes elemek megvalósításán, amelyek – egyedi módon - összekapcsolják a történelmet, az egészségmegőrzést és a gasztronómiát.  Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a térség egyik legnagyobb beruházása zárult le a Korok és borok címet viselő projekttel. Ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy Hévíz egyre inkább a közép-európai régió kiemelt gyógyközpontjává váljon. Elmondta: a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács korábban összesen mintegy hárommilliárd forintot biztosított a balatoni régió turisztikai fejlesztéséhez, ennek révén valósulhatott meg mostani hévízi építkezés is. Az érdeklődőket az őskortól a Festeticsek örökségéig vezeti végig az egregyi városrészben újonnan épített múzeum, megújult a mellette elterülő római kori romkert és park, továbbá az Árpád-kori templom, a sétaút pedig gasztronómiai kínálatot is biztosít a vendégeknek.

Egregy  Hévíz egyik legrégebb óta ismert, évszázadok óta lakott és kedvelt része, melyet a helyi vezetés mindig is szeretett volna bekapcsolni a város turisztikai kínálatába. Egregy történelmi emlékei, régészeti leletei, évszázados szőlőkultúrája méltó arra, hogy ezt a mindenkori látogató is megismerje, és méltó arra is, hogy a hévíziek büszkén tárják azt a látogatók elé. A projekt egy kronologikusan felépített, a római kortól a kereszténységig, a magyarság megjelenéséig tartó tematikus sétaútvonalat is tartalmaz, mely egy római kori kőépülettel és egy császárkori település maradványainak megtekintésével indul. A pályázati kereteken belül megvalósult egy modern, látványos bemutatótérrel rendelkező múzeum, ahol a „Hévíz évezredei” című állandó kiállításon, többségében helytörténeti régészeti leletek várják az oda érkezőket. A múzeum mellett dísztér található. A még fel nem tárt épületromok nyomvonalára épült, fűszerkerttel és Kneipp sétánnyal is rendelkező helyi ösvényen áthaladva, a projekt további útvonalai által, érintve az új buszváró épületet és nyilvános helyiséget, az érdeklődő „felkapaszkodhat” az egregyi szőlőhegyre, miután áthalad a pályázat keretein belül megvalósított, rusztikus díszburkolattal ellátott úton, a 2003-ban emelt hegykapun, ahol is egy meredek partfalba vágott római téglasírra bukkan. A kirándulás megkoronázásaként a homokkőből épült, ugyancsak újonnan renovált Árpád-kori műemléktemplomhoz érkezünk, melynek éke nem más, mint a nyolcszögű, csürlős sisakkal fedett tornya. A korokon és bokron átívelő tematikus sétaút bejárását követően visszafelé haladva gasztronómiai élményekkel gazdagodhat a látogató a helyi vendéglátóhelyek valamelyikében, melyek többségéből gyönyörű panoráma nyílik a zalai tájra.

| 2024. júl. 23. kedd 19:15 | Hévíz
A minősítést 2015 óta lehet megszerezni.
| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Hévíz
A lakossággal egyeztetve kell megújulnia a fürdővárosnak.
| 2024. jan. 12. péntek 15:04 | Hévíz
Néhéz évek után fellendülőben a fürdőváros.
| 2023. júl. 28. péntek 12:11 | Hévíz
A fürdővárosban egyre több a szlovák és cseh vendég.
| 2023. júl. 13. csütörtök 17:19 | Hévíz
Emlékérmeket és főigazgatói dicséreteket is átadtak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika Tv
21:00
21:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.