Volt, aki otthon, más a helyszínen készítette el azt a kapros ételt, amellyel a főzőversenyre nevezett. A hagyományos étkek mellett több újragondolt eledellel is találkozhatott a zsűri. Egytálételek, levesek, köretek is szerepeltek a repertoárban, de különleges főételeket is kóstolhattak az érdeklődők.
„Ír töltött burgonya, ami bab, paradicsom, kapor, sajt és különböző húsokból áll.” - mondta egy résztvevő, Dr. Pauker Tamás.
A kapor sok háziasszony kedvelt fűszere, főzelékek és levesek hozzávalója, de savanyúságok és tésztafélék ízesítésére is szolgál. A tapasztalat azt mutatja, hogy ma már nem olyan népszerű, mint nagyanyáink idejében. Pedig a kapornak számos jótékony hatása van, így használatával az egészségünknek is jót tehetünk.
„Fűszerezésre használjuk leginkább, de gyomorerősítésre – hogyha gyógynövényként tekintünk rá – mindenképpen emésztésjavításra, epeproblémáknál, de akár egy felfúvódásnál, egy túlevéses időszakban, vagy éppen anyukáknak tejfakasztásra használták régen is, ma is. Érdemes visszaillesztenünk gyógynövényként is a mindennapokba.” - emelte ki Wágenhoferné Pohl Magdolna fitoterapeuta.
A jó hangulatról Farkas Gergő, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művésze gondoskodott. Az ismert slágereket sokan együtt is énekelték az előadóval. A fesztivál jó alkalmat adott a beszélgetésre, találkozásra, és a különböző kapros receptek megosztására is. Az önkormányzat a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében szervezte meg az eseményt.
„Veszprém, Somogy, Zala megye főzőcsapatai tiszteltek meg minket, körülbelül 8 csapat jött Siófok, Herend, Gógánfa, és Somogy megye részeiből. Örülök nagyon, hogy ekkora létszámban megjelentek a környékünkről. Megtisztelt minket a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete. A helybeliek nagy örömére ez a pici kis falu, hogy ekkora teret tud nyújtani ilyen sok színes embernek.” - tájékoztatott Hág Attila, Vindornyafok polgármestere.
A zsűrinek 16 étket kellett végigkóstolnia, hogy kiválassza közülük a legjobbat. Az ítészek között szakemberek és laikusok is helyet foglaltak. Figyelembe vették a tálalást, a kinézetet és természetesen az ízvilágot is.
„Pozitív benyomásaink vannak, nagyon sok újdonságot láttunk, láttam én is személyesen. Örülök neki, hogy megmozgatja az emberek fantáziáját egy ilyen rég elfeledett fűszernövény, mint a kapor. Most egy édes palacsintát is kóstoltunk, szenzációs volt az ízvilága.” - tette hozzá Barcza Zoltán séf.
A Kaporfesztivál résztvevői előadást is hallgathattak a fűszernövényről. Wágenhoferné Pohl Magdolna a jótékony hatásai mellett a felhasználási lehetőségeiről is beszélt.
Regman Karola - Keszthelyi TV