Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Középpontban a kapor
2023. jún. 13. kedd | Vindornyafok
Középpontban a kapor
Kapros-túrós palacsinta, kapros kerékrépa leves és kapros pogácsa is szerepelt az étlapon Vindornyafokon. A településen harmadik alkalommal rendezték meg a Kapros ételek fesztiválját, amelynek a szórakoztatás mellett az is a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a fűszernövényre. Az eseményen csapatban és egyéniben is főztek a résztvevők.

Volt, aki otthon, más a helyszínen készítette el azt a kapros ételt, amellyel a főzőversenyre nevezett. A hagyományos étkek mellett több újragondolt eledellel is találkozhatott a zsűri. Egytálételek, levesek, köretek is szerepeltek a repertoárban, de különleges főételeket is kóstolhattak az érdeklődők.

„Ír töltött burgonya, ami bab, paradicsom, kapor, sajt és különböző húsokból áll.” - mondta egy résztvevő, Dr. Pauker Tamás.

A kapor sok háziasszony kedvelt fűszere, főzelékek és levesek hozzávalója, de savanyúságok és tésztafélék ízesítésére is szolgál. A tapasztalat azt mutatja, hogy ma már nem olyan népszerű, mint nagyanyáink idejében. Pedig a kapornak számos jótékony hatása van, így használatával az egészségünknek is jót tehetünk.

„Fűszerezésre használjuk leginkább, de gyomorerősítésre – hogyha gyógynövényként tekintünk rá – mindenképpen emésztésjavításra, epeproblémáknál, de akár egy felfúvódásnál, egy túlevéses időszakban, vagy éppen anyukáknak tejfakasztásra használták régen is, ma is. Érdemes visszaillesztenünk gyógynövényként is a mindennapokba.” - emelte ki Wágenhoferné Pohl Magdolna fitoterapeuta.

A jó hangulatról Farkas Gergő, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művésze gondoskodott. Az ismert slágereket sokan együtt is énekelték az előadóval. A fesztivál jó alkalmat adott a beszélgetésre, találkozásra, és a különböző kapros receptek megosztására is. Az önkormányzat a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében szervezte meg az eseményt.

„Veszprém, Somogy, Zala megye főzőcsapatai tiszteltek meg minket, körülbelül 8 csapat jött Siófok, Herend, Gógánfa, és Somogy megye részeiből. Örülök nagyon, hogy ekkora létszámban megjelentek a környékünkről. Megtisztelt minket a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete. A helybeliek nagy örömére ez a pici kis falu, hogy ekkora teret tud nyújtani ilyen sok színes embernek.” - tájékoztatott Hág Attila, Vindornyafok polgármestere.

A zsűrinek 16 étket kellett végigkóstolnia, hogy kiválassza közülük a legjobbat. Az ítészek között szakemberek és laikusok is helyet foglaltak. Figyelembe vették a tálalást, a kinézetet és természetesen az ízvilágot is.

„Pozitív benyomásaink vannak, nagyon sok újdonságot láttunk, láttam én is személyesen. Örülök neki, hogy megmozgatja az emberek fantáziáját egy ilyen rég elfeledett fűszernövény, mint a kapor. Most egy édes palacsintát is kóstoltunk, szenzációs volt az ízvilága.” - tette hozzá Barcza Zoltán séf.

A Kaporfesztivál résztvevői előadást is hallgathattak a fűszernövényről. Wágenhoferné Pohl Magdolna a jótékony hatásai mellett a felhasználási lehetőségeiről is beszélt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
A város és egyben a térség legnagyobb szabású fesztiváljára több ezer vendéget várnak.
| 2024. júl. 3. szerda 19:15 | Keszthely
Zenei aláfestéssel bővül a nyár végéig a Keszthely történelmi belvárosa
| 2024. jún. 28. péntek 19:05 | Vonyarcvashegy
A söré a főszerep az idei első vonyarcvashegyi fesztiválon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.