A Darnay-pincénél finom borok, és ételek, érdekes beszélgetések is várták a közönséget, akik helyi termékekkel is ismerkedhettek. A programokon 10.00 és 18.00 óra között három fogásos degusztációs menüt és borkóstolót élvezhettek az érdeklődők.
Somogyi Zoltán Max gasztroblogger, mint szervező, elmondta, hogy minden helyszínen olyan menüvel készültek, ami nem standard. „Nem az étlapról lehet választani, hanem direkt erre az alkalomra készítettünk mást. És hogy kis csavar legyen benne degusztációs menüvel készültünk, ami azt jelenti, hogy kicsi ízelítőt adunk, tehát nem egy komplett menüt kell végigenni, hanem a 3 helyszínen eszünk egy teljes értékűt és közben borokat kóstolhatunk.”
A Nyitott Balaton akcióhoz csatlakozva várták a vendégeket Gyenesdiáson szeptember 26-án.
A kezdeményezésben a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is partner volt. A Gyenesi Íz–lelő hagyományteremtő szándékkal, széleskörű összefogással jött létre, mondta Szalóky Szilvia a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke. „Minden étterem a saját kis magáról kialakított képének megfelelően különböző ételsorokat állított össze. Ennek pont az lenne a célja, hogy ne csak egy egy éttermet találjanak meg a vendégek, hanem legyenek bátrak és egy lovaskocsi segítségével látogassák végig a helyeket.”
Hat gyenesdiási vendéglátóhely csatlakozott a programhoz, köztük a Piroska Csárda is. Ebben az étteremben is különleges menüvel készültek. Nem mindegy az alapanyag az elkészítési mód. Minden rendelésnél figyelnek a megfelelő tálalásra , így volt ez a hétvégén is. Az Íz-lelő programok tavasszal folytatódnak, ahol a vendégeknek ismét lehetőségük lesz arra, hogy végigkóstolják Gyenesdiás ízeit.
Veress Erzsébet - Keszthelyi Televízió