Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vadregényes nyugalom
2015. máj. 20. szerda | Balatonszentgyörgy
Vadregényes nyugalom
„ …. Rétek, legelők, berkek, szigetek embernyi zsombékjai közt meg-megvillanó Zala, a hegyről a Balaton-vég, e Helikon, ahol újra látom, amint Festetics gróf a költő Berzsenyi előtt meghajol. Ennél tündéribb tájat még nem látott szemem, ez az én tengerem. Benne tükröződik arcom, s arcomon őseim reményei…… „ (részlet az „Erdők erdeje” – című versből)

 Ezen csodálatos sorokkal vall Simon Ottó,a 2007-ben elhunyt költő-tanár szülőfalujáról,szeretett lakóhelyünkről, Balatonszentgyörgyről.

Számunkra nem térkép e balatoni táj, hanem otthonunk, hazánk, lelkünk legbelső, legféltettebb szeglete. Községünk régmúltba vesző történetét római és népvándorlás-kori leletek bizonyítják. Mai nevével 1722-ben alakult községgé.

Műemlék múzeumunk a romantikus Csillagvár, az egykori földbirtokos Festetics család vadászlakja, tarka néprajzi gyűjteményével és történelmi hangulatú környezetével tartalmas szabadidő eltöltésre hívogat. Elnevezését külső csillag alakjáról kapta, ami építészeti ritkaság, egyedülálló Magyarországon. A várban számos filmet is forgattak. Ha a vadászlak kifejezés megragadta „Diána Istennőnek” hódolók fantáziáját, nem kell továbbmenniük. A közeli környék kiváló vadászterületekkel és trófeák százaival büszkélkedhet, felejthetetlen élményeket tartogatva HUNOR kései ivadékai számára.

Bár nem tartozunk a „strandos” balatoni települések közé, a 800 méteres partszakaszunk, amely a Zala torkolatától keletre húzódik, igazi vadregényes horgászparadicsom és a balatoni halak leggazdagabb, leg sokszínűbb bölcsője.

Az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult községünk, amelynek eredményei a már megújult, illetve a közeljövőben megújuló intézményekben, korszerűsített, vagy újonnan épülő infrastruktúrában öltenek testet.  Nyilvánvaló, hogy falunk kedvező fekvése az enyhe dél-nyugati lejtéssel, továbbá az előnyös közlekedési kapcsolatrendszer vonzóvá teszi az új lakóhelyre vágyók és különböző profilú vállalkozások számára egyaránt.

Balatonszentgyörgy napjainkban 1708 lakost számlál, a hozzá tartozó Battyánpusztával együtt.

A községi egyesületek sokszínű, minden korosztály számára érdemes és izgalmas lehetőségeket biztosítanak az egyéni érdeklődési körök kielégítésére, a személyes képességek fejlesztésére, megmutatására.

Balatonszentgyörgy lakói tisztelettel és befogadó szeretettel fordulnak minden jószándékkal érkező vendég felé. A Balaton-parti nyüzsgésből elvágyódókat falunk minden kényelme és csendes nyugalma várja. Az elmúlt évtizedek a tanúi, hogy akár magyarként, akár bármely idegen nemzet fiaként sok letelepedő család talált itt magának nemcsak házat, hanem hazát is.

Legyen ránk Ön is kíváncsi! Érdemes.

Forrás: Balatoni Krónika

| 2022. okt. 25. kedd 17:42 | Keszthely
Október 26-án és 27-én pályakarbantartást végeznek, ezért módosul a menetrend.
| 2022. szep. 30. péntek 18:22 | Balatonszentgyörgy
A beruházás összértéke 470 millió forint.
| 2022. aug. 9. kedd 14:49 | Balatonszentgyörgy
Balatonszentgyörgy adott otthont a Kis-Balaton Estnek. Néptáncosok, harmonikások léptek fel.
| 2022. már. 25. péntek 17:27 | Balatonszentgyörgy
Öt hektáron égett a nádas, lakóházak is veszélyben voltak.
| 2022. már. 15. kedd 16:37 | Balatonszentgyörgy
A hivatal épületét is felújították. Pályázatok segítségével épültek meg a projektek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.