Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Biomassza - üzem épül Keszthelyen
2015. ápr. 24. péntek | Keszthely
Biomassza - üzem épül Keszthelyen
A távhőszolgáltatás hatékonyságának növelését szolgálja a város biomassza – üzemének létesítése. A projekt célja, hogy Keszthely Város fenntartási tevékenységeiből származó zöld hulladékból jól égethető tüzelőanyagot állítson elő, melyet a távhő rendszerben hasznosít majd.

A projekt összköltsége megközelíti a 300 millió forintot, amely 90 milliós uniós támogatásból és 208 milliós állami támogatásból áll össze.
A fejlesztés eredményeként a gázüzemű kazánok jelentős mértékben kiváltásra kerülnek, a Fodor úti távhő – rendszerben felhasznált energia 50%-át kiváltja a biokazán.
A projekt célja, hogy Keszthely Város fenntartási tevékenységeiből származó zöld hulladékból jól égethető tüzelőanyagot állítson elő, majd azt a távhő rendszerében hasznosítsa. A beruházás megvalósulásának helyszínei a VÜZ Nonprofit Kft. Fodor utcai fűtőműve, illetve a keszthelyi KETÉH telep.
A fejlesztés során megvalósítani kívánt rendszerben a beszállított biomassza alapanyagokat (Pl: fa- és fűnyesedék) meghatározott receptúrák alapján keverő-aprító gép homogenizálja, majd az EWA (fermentáló) konténer az anaerob folyamatok hatására jól éghető biomassza tüzelőanyagot állít elő a bioalapanyagokból. Az így előállított kész tüzelőanyag a felhasználás ütemében mobil tároló konténerek és a vontató segítségével közúton a fűtőműbe leszállításra kerül. A mobil tárolóból egy csigás feladószerkezet továbbítja a tüzelőanyagot a biokazánba, ami a távhőrendszer részére előállítja a melegvizet. A biokazán működése révén előállított energia a teljes Fodor úti távhő-rendszerben felhasznált mintegy 26.000 GJ energia 50%-át teszi ki. A fejlesztés eredményeképpen a gázüzemű kazánok jelentős mértékben kiváltásra kerülnek a biokazán révén, s így az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése mellett, a város megújuló energiahordozó felhasználása is növekszik.

A projekt egyik közbeszerzése a vontatóra és a hozzá tartozó homlokrakodó beszerzésére irányult. Ennek keretén belül beszerzésre – és az óta leszállításra - került egy LANDINI LANDPOWER 135 típusú mezőgazdasági vontató és egy Quick Q66 típusú homlokrakodó. A másik - összetettebb - közbeszerzés tartalmazta a biokazán és a kapcsolódó eszközök (Seco keverő-daráló, EWA fermentáló konténer, szállítószalag, 2 db mobil tároló konténer, hamutároló, kéménybeszerelés), valamint a biomassza tároló építését is. Ezek közül a Seco keverő daráló berendezés leszállításra került, a gépészeti tervek (biokazán beszerelésére vonatkoznak) elkészültek. A biokazán már mintegy 50%-ban legyártásra került a gyártó részéről. A tároló építése a napokban megkezdődik, a kémény szerelése folyamatban van. Az EWA konténer szállítása is előkészítés alatt van, 1-2 héten belül megtörténhet a leszállítás.
 

| 2018. már. 1. csütörtök 13:43 | Keszthely
Az elmúlt napokban egyre hidegebb idő köszöntött ránk, így a fűtéshez is több energia fogy.
| 2015. máj. 21. csütörtök 13:55 | Keszthely
Próbaüzem keretében tesztelték a fermentáló konténert, amely bio tüzelőanyagot állít elő.
| 2013. nov. 25. hétfő 17:05 | Keszthely
Augusztusban a Fodor utcában, az ottani fűtőműhöz kapcsolódó csőhálózat egy részét cserélték ki.
| 2017. jan. 18. szerda 13:46 | Keszthely
10 tonna fenyőt gyűjtöttek össze idén, a kidobott karácsonyfák a biomassza üzembe kerülnek.
| 2014. már. 25. kedd 17:43 | Keszthely
Közvilágítás korszerűsítésére, biomassza égetőre és a hulladékszállítás fejlesztésre nyert pénzt a város.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.