Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Áder: közös felelősségünk a vízkincsünk megőrzése
2015. már. 23. hétfő | Hévíz
Áder: közös felelősségünk a vízkincsünk megőrzése
Egymillió ember veszi évente igénybe a Hévízi tó nyújtotta szolgáltatásokat és közvetve tízezer ember köszönheti ma a megélhetését a tónak. A Víz Világnapján a fürdővárosba látogató Áder János szerint ez azoknak köszönhető, akik 1989-ben összefogtak és kezdeményezték a Bakonyban zajló bauxitbányászat leállítását. A köztársasági elnök a felhagyott bauxitbánya és a Hévízi tónál tett látogatása során azt mondta, hogy nem csak a Víz Világnapján, hanem a hét minden napján tennünk kell a vízkincsünkért.

 A víz világnapja alkalmából látogatott el a köztársasági elnök Hévízre, illetve az egykori nyirádi bauxitbánya egyik külszíni fejtéséhez, a Darvas-tó kiapadt medréhez. Áder János körútja után arról beszélt, ha 26 évvel ezelőtt néhány bátor ember nem kezdeményezi
a tó megmentését, és a Bakonyban zajló bauxitbányászat leállítását, akkor nem lehetne ma Hévízi tó. A fürdőhely állapotát szemlélő köztársasági elnök arról tájékozódott, hogy 30 év alatt 3 milliárd köbméter karsztvizet távolítottak el 60 millió tonna bauxit kibányászása érdekében. Ez drasztikusan csökkentette a tó hőmérsékletét és vízhozamát is.

„Közös a felelősségünk azért, hogy Magyarország továbbra is a vizek országa legyen. Egy olyan ország legyen, ahol mindannyian védjük természetes vízkincseinket, ahol olyan tudást halmozunk fel, márpedig a vízépítő mérnökök ilyen tudást halmoztak fel az elmúlt évtizedekben, amelyre más országoknak is szüksége lehet.” - mondta el Áder János a tófürdőnél.

Egy monitoring rendszeren folyamatosan figyelik a tó vízhozamát, hőmérsékletét. Pontosan szabályozzák az egyes kutak vízkivételét is.
Az elmúlt évek intézkedései azt mutatják, hogy a tóban rejlő profitszempontok alá vannak rendelve a környezeti fenntarthatóságnak.
Közép-Európa legnagyobb gyógytavának jelen állapotáról egy kerekasztal beszélgetésen tájékozódott a köztársasági elnök. A hévízi önkormányzat tóvédő programot működtet és folyamatosan fejleszti a tó környezetét is.

Az önkormányzat fél éve kezdeményezte, hogy a tó a világörökség része legyen. Ehhez jelenleg a megfelelő tanulmányokat készítik a szakemberek. Az elkövetkező egy-két év egyik legfontosabb feladata ez a tó életében.
A Víz Világnapja alkalmából bővített kínálattal várták azokat, akik a fürdés helyett kóstolni kívánták a gyógyvizet. A Rózsakert épületében található ivókút a hét minden napján várja a vendégeket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2021. okt. 13. szerda 18:55 | Gyenesdiás
Áder János Gyenesdiáson tájékozódott a klímavédelem érdekében lokálisan hozott intézkedésekről.
| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Hévíz
A lakossággal egyeztetve kell megújulnia a fürdővárosnak.
| 2024. jan. 12. péntek 15:04 | Hévíz
Néhéz évek után fellendülőben a fürdőváros.
| 2023. júl. 28. péntek 12:11 | Hévíz
A fürdővárosban egyre több a szlovák és cseh vendég.
| 2023. júl. 13. csütörtök 17:19 | Hévíz
Emlékérmeket és főigazgatói dicséreteket is átadtak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.