Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kitárták a szőlőhegyek kapuit Reziben
2023. júl. 3. hétfő | Rezi
Kitárták a szőlőhegyek kapuit Reziben
Rizlingország Ünnepére hívták a vendégeket a rezi szőlősgazdák. A kiváló borok mellett kulináris és kulturális programokkal is készültek. A leginkább jellemző olaszrizling mellett egyedi borokat is kóstoltattak a vendéglátók.

A muzsika és a jó borok is táncra késztették a vendégeket. Ezt a társaságot gyerekkori barátság köti össze, most Reziben, Rizlingország ünnepén találkoztak.

„Mórról jöttünk, ott nagyon jó a móri bor. Szerettük volna megkóstolni, hogy mi a különbség egy itteni rendezvény, meg egy móri rendezvény között és nagyon tetszik.” - nyilatkozta Baka Lászlóné. 

Három pincészet tárta ki kapuit a látogatók előtt. A hagyományos boros rendezvényekhez képest itt az a különbség, hogy nem a pincészet megy a fogyasztóhoz, hanem fordítva. A vendégek magával a gazdával, a tőkék mellett beszélgethetnek a borról. Minden pincészet próbál egyedi kínálatot nyújtani.

Takács Zsolt borász: „Nálunk a nektár, ami az országban 25 hektáron termelnek, egész Zalában négy vagyunk. Hungarikum lett 2003-ban. Őt nagyon szeretik.”

Az időjárás is kedvezett az ünnepnek, a borús időben kelendő volt a bor és a fröccs. Rezi neve egybeforrt az olaszrizlinggel.  Minden évben kiváló illat és zamatanyagok jellemzik a fajtát. Kis kiterjedése ellenére nagyon változatos talajadottságokkal rendelkezik a rezi szőlőhegy.

„A barna erdőtalajon, a löszön keresztül egy kis dolomitos altalajjal rendelkezik, van egy kevés bazalt is. Ez mind más és más ízt ad azoknak a boroknak, ami itt megterem és kimondottan az olaszrizlingnél. Amikor egy borversenyt tartunk, akkor számtalan olaszrizling kerül a pohárba és mindnek érezni azt a kis más és más ásványosságát” - mondta televíziónknak Czimondor István szőlősgazda. 

A gazdák jó szüretre számítnak. Az olaszrizling virágzása jól sikerült. Utána a csapadékos, napsütéses idő miatt oda kellett figyelni a növényvédelemre, hogy megelőzzék a gombabetegességeket. Reziben jelenleg 6-7 olyan termelő van, aki a piacon is megjelenik. A térséghez képest nagy arányban foglalkoznak még itt a szőlővel, de itt is egyre kevesebb az ültetvény.  1995-ben 70 hektár bejegyzett szőlő volt Reziben, jelenleg 15 hektár, ez nem tartalmazza a kiskerti szőlőt.

Az ízletes borok mellett kulturális programot és ínycsiklandó falatokat is kínáltak a vendégeknek. Helyi sajtok, kenyerek, szörpök szerepeltek a repertoárban, de a Rezi Rizlingország Szőlészeti, – Borászati, – Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület is kiváló étkeket szolgált fel. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jan. 31. szerda 15:46 | Rezi
A település elsősorban az elkészült beruházások és programok minőségének megőrzésére helyezett hangsúlyt.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2023. júl. 25. kedd 18:00 | Rezi
Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.