A muzsika és a jó borok is táncra késztették a vendégeket. Ezt a társaságot gyerekkori barátság köti össze, most Reziben, Rizlingország ünnepén találkoztak.
„Mórról jöttünk, ott nagyon jó a móri bor. Szerettük volna megkóstolni, hogy mi a különbség egy itteni rendezvény, meg egy móri rendezvény között és nagyon tetszik.” - nyilatkozta Baka Lászlóné.
Három pincészet tárta ki kapuit a látogatók előtt. A hagyományos boros rendezvényekhez képest itt az a különbség, hogy nem a pincészet megy a fogyasztóhoz, hanem fordítva. A vendégek magával a gazdával, a tőkék mellett beszélgethetnek a borról. Minden pincészet próbál egyedi kínálatot nyújtani.
Takács Zsolt borász: „Nálunk a nektár, ami az országban 25 hektáron termelnek, egész Zalában négy vagyunk. Hungarikum lett 2003-ban. Őt nagyon szeretik.”
Az időjárás is kedvezett az ünnepnek, a borús időben kelendő volt a bor és a fröccs. Rezi neve egybeforrt az olaszrizlinggel. Minden évben kiváló illat és zamatanyagok jellemzik a fajtát. Kis kiterjedése ellenére nagyon változatos talajadottságokkal rendelkezik a rezi szőlőhegy.
„A barna erdőtalajon, a löszön keresztül egy kis dolomitos altalajjal rendelkezik, van egy kevés bazalt is. Ez mind más és más ízt ad azoknak a boroknak, ami itt megterem és kimondottan az olaszrizlingnél. Amikor egy borversenyt tartunk, akkor számtalan olaszrizling kerül a pohárba és mindnek érezni azt a kis más és más ásványosságát” - mondta televíziónknak Czimondor István szőlősgazda.
A gazdák jó szüretre számítnak. Az olaszrizling virágzása jól sikerült. Utána a csapadékos, napsütéses idő miatt oda kellett figyelni a növényvédelemre, hogy megelőzzék a gombabetegességeket. Reziben jelenleg 6-7 olyan termelő van, aki a piacon is megjelenik. A térséghez képest nagy arányban foglalkoznak még itt a szőlővel, de itt is egyre kevesebb az ültetvény. 1995-ben 70 hektár bejegyzett szőlő volt Reziben, jelenleg 15 hektár, ez nem tartalmazza a kiskerti szőlőt.
Az ízletes borok mellett kulturális programot és ínycsiklandó falatokat is kínáltak a vendégeknek. Helyi sajtok, kenyerek, szörpök szerepeltek a repertoárban, de a Rezi Rizlingország Szőlészeti, – Borászati, – Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület is kiváló étkeket szolgált fel.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV