Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újraélesztik a rezi kiképzőbázist
2023. júl. 25. kedd | Rezi
Újraélesztik a rezi kiképzőbázist
Egy alapítványi iskola szervez táborokat kadétoknak az egykori rezi hegyi kiképzőbázis területén. Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni. Reziben működött a Honvédség hegyi kiképzőbázisa, mely legendás helyszín volt a katonák körében.

Védett személy kísérete és védelme – ez a feladat is szerepel a tábor programjában. Instruktor segítségével tanítják a kadétokat harcászatra, lövészetre, de van taktikai oktatás is.

„Fantasztikusan érzem magam ebben a táborban. Végre olyat csinálhatunk, ami tényleg igazán közel áll hozzánk, itt a természetben, tulajdonképpen az erdő közepén. Sok a természeti kihívás, ami látszódik a háttérben is” - nyilatkozta ifj Bárdi-Farkas János kadét. 

A Balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola év elején fedezte fel az egykori bázist, amit fél év után birtokba is vehettek. 1995-ben hagyta fel a Magyar Honvédség a területet, ma már alig van látható nyoma, hogy szinte minden magyar sorkatona itt kapott hegyi kiképzést a ’90-es évekig. A Néphadseregnek minden feltétel adott volt a Keszthelyi-hegység mészkőnyúlványán. Sziklamászás, kötélpályák és lengőhíd is volt itt.  

Bárdi-Farkas János, a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány alapítója: „Annak idején ez kétezer főt meghaladó létesítmény volt, mi sokkal kisebb létszámban gondolkodunk. Szeretnénk, hogy ha ezek a gyerekek, kadétok, ugye természeti környezetben vagyunk – sátrakat, pavilonokat állítanánk föl, a színházat újra indítanánk és nem csak a harcászat, hanem a kultúra is fontos szerepet játszana az életünkben.”

A 23 hektáros területen barakkokat is szeretnének építeni. Most az alapítványi iskola diákjai táboroznak, jövőre pedig bővíteni szeretnék a résztvevők körét. A balatonfűzfői iskola gimnáziumi részén a kezdetektől preferálják a kadétképzést. Együttműködnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.

Bárdi-Farkas Beáta intézményvezető: „A honvédelmi alapismeretek tantárgyból lehet érettségit tenni középszinten és emeltszinten is, ami jogosítja őket arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen például tovább tudjanak tanulni. Oda már úgy mennek, hogy azok az alapok, amik szükségesek a honvédelemmel kapcsolatos életmódhoz, azzal már rendelkeznek.”

A tábor és az iskola célja, hogy ne csak szellemi nevelést, hanem fizikumot is adjanak a tanulóknak, olyan állóképességük legyen, amit a Magyar Honvédség megkövetel. Az intézmény szeptembertől a repülés köré fogja építeni a tananyagát, szerződtek a tapolcai reptér sportegyesületével. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jan. 31. szerda 15:46 | Rezi
A település elsősorban az elkészült beruházások és programok minőségének megőrzésére helyezett hangsúlyt.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2023. júl. 3. hétfő 17:51 | Rezi
Rizlingország Ünnepére hívták a vendégeket a rezi szőlősgazdák.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.