Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Bőgnek a szarvasok, óvatosan az utakon!
2023. szep. 7. csütörtök | Keszthely
Bőgnek a szarvasok, óvatosan az utakon!
Ismét elérkezett a szarvasbőgés időszaka. A gímbikák egészen októberig hallatni fogják hangjukat, a háremüket védik. A Bakonyban és a zalai erdőkben is türelmet és toleranciát kérnek a látogatóktól a szakemberek. A közutakon is fokozott figyelemmel kell közlekedni, Zalában pedig sokszor fordul elő vadgázolás.

Bár a korábbi években napközben is testközelből csodálhatták meg a látogatók a bőgő szarvast az Élményközpont parkjában, idén erre nem lesz lehetőség, hiszen nagyon fiatal bika található itt. Ettől függetlenül érdemes a szarvasokat megnézni, megismerkedni velük. A természetben viszont javában zajlik az állatok nászidőszaka. A hangos üvöltés a tehenek által kibocsájtott feromonok hatására indul be a hím egyedeknél. Ha ez nem riasztja vissza a vetélytársakat, akkor akár küzdelem is előfordulhat az állatoknál.

„Ilyenkor kezdődik a nászidőszak. Ekkorra ugye már letisztogatják az agancsukat, amelyet gyakorlatilag a tavaszi agancshullajtás után néhány hónap alatt építettek újra. Ugye ők minden évben elhullajtják az agancsot és mindig egyre nagyobbakat építenek. Magát ezt az agancsot egy szőrös bőrréteg fedi tulajdonképpen, amit barkának nevezünk. És ezt a barkát letisztogatják ilyenkor a fáknak  kérgén augusztus végén és már a kész aganccsal készülnek arra, hogy esetlegesen összetűzésbe is kerülhessenek más bikákkal.” - mondta el Varga Péterné a Festetics Imre Élményközpont ökoturisztikai vezetője.

A párzási időszakban nagyobb a vadak mozgásigénye és sokkal figyelmetlenebbé válnak. A megszokottaktól eltérve bármilyen napszakban találkozhatunk velük a lakott területekhez közel is, valamint az erdős, kukoricás részek melletti útszakaszoknál. Zalában gyakran történik vadgázolás a régió természeti adottságai miatt. Keszthely, Zalaszentgrót, Balatongyörök és Vonyarcvashegy környékén is sokszor ütnek el állatot.

„Ha vadelütés történik, akkor be kell jelenteni a rendőrségen. Ilyenkor megtörténik majd a helyszínelés. A vadat továbbra sem lehet elvinni. A vad az a vadgazdálkodónak a tulajdona. Hogyha a vadat elvisszük, az lopásnak számít és akkor az büntetőeljárást von maga után.” - hívta fel a figyelmet Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A szarvasbőgés időszaka kitolódhat akár október végéig is, onnantól a dámvadak barcogása kezdődik. Alkonyatkor és szürkületkor lehet leginkább hallani az állatok hangját. A szakemberek azonban azt kérik az erdőlátogatóktól, hogy a vadállomány nyugalmának biztosítása és a balesetek megelőzése érdekében októberig csak reggel 9 és délután 4 óra között látogassák az erdőket, a túrák során pedig csak a kijelölt útvonalakat használják.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2021. szep. 2. csütörtök 16:08 | Keszthely
A gímszarvasok nászidőszaka alatt akár nappal is kiszaladhatnak az utakra a vadállatok.
| 2020. szep. 15. kedd 16:15 | Keszthely
Kedden délután a 71-es úton, az Alsópáhoki úti körforgalom közelében történt a baleset.
| 2016. máj. 31. kedd 13:54 | Keszthely
Szarvasbőgő Európa Bajnokságot rendeztek a Vadászati Múzeumban.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Keszthely
A kánikula miatt bágyadtabbakká válhatunk a volánnál.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
Különösen figyelni kell, ha mezőgazdasági járművet szeretnénk előzni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:15
Keszthelyi Szemmel
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.