Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Szép a szarvasbőgés, de veszélyes az időszak
2024. szep. 13. péntek |
Szép a szarvasbőgés, de veszélyes az időszak
Az esti és hajnali órákban már lehet hallani a szarvasokat, elkezdődött a bőgés, vagyis az udvarlás időszaka. Az október közepéig tartó periódus alatt sokkal több eséllyel jelenhetnek meg az országutakon is az állatok, ezért fokozott figyelem szükséges. Zala vármegye vadban gazdag régió, szinte naponta fordulnak elő vadgázolások.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint a gímszarvas állományt országosan mintegy 130 ezer egyedre becsülik, ebből csaknem 45 ezer bika. Zalában a mintegy 10 ezer darabból körülbelül 3700 bika lehet. Az erdős területek közelében már folyamatosan lehet hallani a hangjukat. Az udvarlási időszakban a hímek elvakultan követik a nőstényeket. 

A gímszarvas párzási időszakában nagyobb a vadak mozgásigénye és sokkal figyelmetlenebbé válnak. Különösen az erdős, ligetes, valamint útmenti kukoricás szakaszokon a nap 24 órájában kell számítani arra, hogy megjelennek az országúton is a szarvasok. Fokozottan sötétedés, valamint az esti és hajnali órákban szükséges figyelni. Az autósok már jól tudják, hogy az egyébként is vadas területeken még óvatosabban kell menni

„Próbálok ilyenkor, nyilván céltudatosan, körültekintőbben és lassabban közlekedni. Főleg az olyan területeken , ahol nagyobb a valószínűsége egy vadgázolásnak. Gondolok itt például itt a közelben a várvölgyi útra, ott is sokkal körültekintőbben közlekedek. Az autómat felszereltettem két vadriasztóval, ami ilyenkor segítségre van.” - osztotta meg Raffai Kristóf.

A vadgázolások szinte napi szinten előfordulnak, többségük azonban az állatok párzási időszakaiban történik. Az országos statisztika szerint 2021-ben 919-et, ’22-ben 905-öt, 2023-ban pedig 840 egyedet ütöttek el. Zala vármegyében tavaly 77 szarvas hullott el közlekedési baleset következtében. A Keszthelyi Rendőrkapitányság továbbra is felhívja a figyelmet, hogy a térségben főként a 71-es út elkerülőn, a Keszthely-kertváros és Cserszegtomaj közötti szakaszon, valamint Várvölgy és Balatongyörök környékén is nagyobb a valószínűsége a vadak megjelenésének. 

„Ha vadbalesetet észlelünk, vagy vadbalesettel érintettek leszünk ezen időszakokban, akkor rögtön, hogyha elütöttük az állatot, rakjuk ki a vészvillogót, hogy felhívjuk a többi közlekedő figyelmét arra, hogy rendkívüli esemény történt az úton. Illetve még arra hívnánk fel a figyelmet, hogyha több gépjármű halad egymás után, sokkal nagyobb követési távolságot tartsunk, hogyha esetleg az első gépjármű elüti a vadat, akkor a többi gépjármű vezetője kellő időben meg tudjon állni.” - figyelmeztetett Dongó Norbert a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

Hozzátette, előfordulhat, hogy az állat ütközéskor az utastérbe kerül. Ilyenkor azonban nem szabad hozzáérni, ugyanis nem tudhatjuk, hogy elpusztult-e, ellenkező esetben pedig komoly sérülést is okozhat az agancsával, harapásával. A szarvasbőgés időszaka kitolódhat akár október végéig is, onnantól a dámvadak barcogása kezdődik. Az erdészek azt kérik, hogy a kirándulók a vadállomány nyugalmának biztosítása és a balesetek megelőzése érdekében október végéig csak délelőtt 9 és délután 4 óra között látogassák az erdőket, a túrák során pedig csak a kijelölt útvonalakat használják. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. szep. 7. csütörtök 17:27 | Keszthely
A gímbikák egészen októberig hallatni fogják hangjukat, a háremüket védik.
| 2021. szep. 2. csütörtök 16:08 | Keszthely
A gímszarvasok nászidőszaka alatt akár nappal is kiszaladhatnak az utakra a vadállatok.
| 2020. szep. 15. kedd 16:15 | Keszthely
Kedden délután a 71-es úton, az Alsópáhoki úti körforgalom közelében történt a baleset.
| 2016. máj. 31. kedd 13:54 | Keszthely
Szarvasbőgő Európa Bajnokságot rendeztek a Vadászati Múzeumban.
| 2024. szep. 25. szerda 19:15 | Balatongyörök
A balatongyöröki ovisok is megismerkedtek a szabályos közlekedés alapjaival.
21:00
Savaria Filmfesztivál
22:23
Savaria Filmfesztivál
22:31
Egy csipetnyi szó
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.