Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Irodalomtörténeti konferencia Keszthelyen
2023. szep. 8. péntek | Keszthely
Irodalomtörténeti konferencia Keszthelyen
“Pannon Pantheon 2023” címmel rendeztek irodalomtörténeti konferenciát Keszthelyen. Mivel a város múltjában jelentős szerepet játszott az oktatás, a kultúra - a jelenben az utókor is megtartja ezeket az értékeket. A Fejér György Városi Könyvtárban megrendezett eseményen irodalmi szakemberek tartottak rövid előadásokat.

A rendezvényt szervező egyesület olyan előadókat, rajtuk keresztül olyan témákat választott az eseményre, amik valamilyen módon kapcsolódnak a város történelméhez. Németh István Péter költő, irodalomtörténész Csokonai Vitéz Mihályról tartott előadást, aki Festetics György személyes ismerőse, poétája volt. A magyar felvilágosodáskori irodalom egyik legjelentősebb költője érdeklődést mutatott a botanika iránt. "Nagyváthyval is többször összefutottak. Nagyváthyt 42 évesen itt nyugdíjazzák, és Csurgón fognak majd megint találkozni, ahonnan Nagyváthy hazajön Keszthelyre - már nyugdíjból -, és ő is a botanikáról, a dohánylevélről tart Keszthelyen előadást. Tehát Csokonai Vitéz Mihályt ünnepeljük ebben az esztendőben. Dunántúli felmenői vannak, és különösen kedves nekünk, hogy itt Keszthelyen nagyon szívesen tartózkodott" - tette hozzá az irodalomtörténész.

A “Pannon Pantheon 2023” című rendezvényt a kaposvári székhelyű Pannónia Kulturális Egyesület szervezte. Azt a feladatot vállalták magukra, hogy a kultúra és az irodalom értékeit a Pannon térségben felszínen tartsák és népszerűsítsék. Farkas Szilárd szervező, a Pannónia Kulturális Egyesület tagja így fogalmazott: "Ennek egyik oszlopos eseménye a Pannon Pantheon névre keresztelt konferencia, amelynek a célkitűzése, hogy az adott évben valamilyen évfordulóval rendelkező szerzőket, műveket emelje ki, és erről egy szakmai konferenciát tartson."

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia pályázatának köszönhetően tudta megszervezni az öt éve működő kulturális egyesület. Az előadók, témák megválasztása során - többek között - az évfordulókat veszik figyelembe. Manninger Jenő polgármester szerint Keszthely létalapja a kultúra, a kultúrának pedig az irodalom, a költészet. Így folytatta: "Ezt is művelnünk kell, ez iránt van érdeklődés, hozzátartozik a város életéhez. Ez az egyesület most a megjelenésével ezt színesíti, és természetesen keszthelyi kapcsolódó dolgokról beszélnek: Csokonai Vitéz Mihály kapcsolódó munkásságáról - Keszthelyen is járt kétszer. És azokról az irodalmi eseményekről, amelyek valamilyen módon kötődnek Keszthelyhez."

A Magyar Művészeti Akadémia idén ezt a konferenciát támogatta. Az elmúlt években több szakmai programot is tető alá hozott az MMA pályázati forrásai segítségével a Pannónia Kulturális Egyesület.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Keszthely
Második alkalommal szervezték meg a Keszthelyi Arcéleket.
| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Keszthely
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
| 2023. aug. 9. szerda 14:43 | Szentgyörgyvár
Irodalmi programokkal és koncertekkel várják a közönséget Szentgyörgyváron.
| 2023. ápr. 13. csütörtök 17:41 | Keszthely
A magyar költészet napja alkalmából szervezték meg a programot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.