Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / A testnek és a léleknek is jó a böjt
2019. már. 22. péntek | Keszthely
A testnek és a léleknek is jó a böjt
Lassan a feléhez közeledik a Húsvétot megelőző, negyven napos böjti időszak. A katolikus vallásúak is más-más módon élik meg ezt az időszakot. A hús, vagy a túlzott étkezés mellett olyan hétköznapi dolgokról is le lehet mondani, mint az alkohol, a túlzott internethasználat, vagy az édesség. A televíziónk által megkérdezett dietetikus szerint az egészséges böjtölés a szervezetnek is megkönnyebbülést, megtisztulást jelenthet.

Hamvazószerdával kezdődött meg a böjti időszak. Az egyház szabályai szerint a hamvazószerda és a nagypéntek szigorú böjt, ekkor nem szabad húst enni és a napi háromszori étkezésből csak egyszer szabad jól lakni. A nagyböjti időszak minden péntekjén javallott kerülni a húsféléket. A Húsvét előtti negyven nap a bűnbánat és az önmegtartóztatás ideje a katolikus vallásúaknál.

A Polgár család tagjai gyakorló katolikusok. Természetes számukra a böjt, melyet - bár nem kötelező – a gyerekek is tartanak. Lorka, Hanna és Palkó ezen kívül hétköznapi dolgokról is lemond, játékos formában.

„Ha például hármast dobunk, akkor, ami ide a hármashoz van írva - elmondok egy imát - akkor azt megcsináljuk. Ez a nagyböjti időszakra vonatkozik” - mutatja Polgár Laura. 

A játékban még például olyanokról mondanak le időnként a gyerekek, mint a tévénézés, vagy az édesség. Édesanyjuk elmondta, hogy meg kell találni mindenkinek a gyenge pontját, hogy miről kell lemondania. Varga Anett szerint, ha valakit szeretünk, képesek vagyunk áldozathozatalra: „Én azt gondolom, azt kell látni, hogy Jézus is egy teljesen hétköznapi figura volt, egy hétköznapi istenember, aki itt élt közöttünk. Ha mi is a saját életünkben…amikor mi arra gondolunk, hogy valaki katolikus keresztény, akkor nem arra kell gondolni, hogy ül a kolostorban, hogy reggeltől estig rózsafüzért imádkozik, ugyanolyan emberek vagyunk mint a többiek, ezért a való életbe kell kihívásokat keresnünk.”

Böjtöt nem csak vallásos meggyőződésből lehet folytatni. Soós Eszter dietetikus azt mondja, hogy a böjt, egyfajta megtisztulás a szervezet számára is.  A szakember kifejtette, hogy meg kell találni az egyensúlyt. Ha valaki egy-egy napra elhagyja a húst, az semmilyen problémát nem okoz.

„A szervezet egy kicsit megkönnyebbül, az emésztőrendszer egy kicsit pihen. Arra kell figyelni, hogy ha valaki 40 napon keresztül tartja ezt a böjtöt, akkor viszont fontos, hogy a fehérjeforrásokat pótoljuk máshonnan. A halakat általában minden kultúra, minden vallás megengedi ilyenkor és nagyon jó fehérjeforrások, zsírszegény formában bármikor, bárkinek ajánlott” - nyilatkozta Soós Eszter.   

Betegek és kiskorúak számára a szigorú, hosszan tartó böjt nem javasolt.A dietetikus hozzátette: a böjtölés jó előkészülete lehet annak, hogy valaki utána is egészségesen étkezzen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Keszthely
A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak.
| 2023. már. 20. hétfő 13:09 | Gyenesdiás
A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat.
| 2023. feb. 22. szerda 18:19 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Tál Zoltán atya
| 2021. már. 1. hétfő 12:59 | Keszthely
Még öt alkalommal járhatják végig a keresztutat a katolikus hívek a keszthelyi templomokban is.
| 2020. máj. 15. péntek 16:45 | Keszthely
A járvány megfékezéséért imádkoztak az egyházak világszerte május 14-én.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.