Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Bővül a megye kincsesládája
2019. ápr. 18. csütörtök | Keszthely
Bővül a megye kincsesládája
Folyamatosan bővül a Zala Megyei Értéktár. A jelenleg 66 értéket számláló megyei kincsesláda hamarosan két új tétellel gazdagodhat. Az értéktár bizottság a gasztronómia területén tapasztal egyre nagyobb aktivitást. Hazánkban 2012-ben született törvény a nemzeti értéketekről és hungarikumokról, melynek célja számba venni és dokumentálni értékeinket, és ebből külön adatbázist alkotni.

Jelenleg 66 értéket számlál a Zala Megyei Értéktár. A megye legjelesebb kincse a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat, amely Hungarikum. Keszthely és térsége számos nemzeti értékkel rendelkezik. A kulturális örökség kategóriát gazdagítja például a Festetics kastély, a Helikoni ünnepségek és a Szent Mihály-domb és kápolna. A szintén gazdag turizmus és vendéglátás kategóriában kapott helyet többek közt a Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep, sport tárgykörben pedig a Keszthelyi Kilométerek szerepel. A kulináris kincsek is jeles részei az értéktárnak.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Értéktár Bizottság tagja: „A gasztronómia területén mutatkozik egyre nagyobb aktivitás, hiszen ha a kanizsai dödöllét, vagy a miklósfai kerekrépát vesszük, akkor mindenképpen a megyére jellemző sajátosságokról beszélhetünk. Most egy fölterjesztés van folyamatban, amelyik a cukorperecet, egy régi lakodalmi étket szeretne a megyei értékek között látni.”

Pácsonyi Imre hozzátette: a másik bírálatra váró javaslat a zalacsányi pálos emlékhely. A megyei közgyűlés által delegált bizottsági tag szerint pozitív döntés várható mindkét érték esetében.  A Zala Megyei Értéktár Bizottság fontos küldetése, hogy a fiatalokkal is megismertessék az értékeket, de határon átnyúló programjuk is van. 

„Két olyan pályázatot is sikerült végig vinnünk az Agrárminisztérium jóvoltából, amelyik középiskolások és általános iskolások körében népszerűsíti az értéktárak működését, illetve az értékmentés feladatát. Ezen kívül a határon átnyúló kapcsolatokat tekintve Kovászna megyével vagyunk nagyon szoros kapcsolatban, itt jógyakorlatokat is cseréltünk, illetve egy Bethlen Gábor Alapos pályázat keretében tanulmányi utat tettünk kölcsönösen egymás területére” - tette hozzá a megyegyűlés alelnöke.    

Az értéktárak rendszerének első lépcsőfokán a települési értéktárak helyezkednek el, majd következnek a tájegységi, a megyei tárak és a Magyar Értéktár. A piramis csúcsán helyezkedik el a Hungarikumok Gyűjteménye.  Értéket ajánlani bármelyik szinten lehet.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. máj. 16. kedd 17:12 | Várvölgy
Az egykori iskola épületében mutatták be a helyi értéktár kincseit az érdeklődőknek.
| 2022. dec. 2. péntek 17:27 | Keszthely
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
| 2022. dec. 2. péntek 09:32 | Keszthely
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
| 2021. feb. 17. szerda 19:08 | Keszthely
A Keszthelyi Települési Értéktár Bizottság a Tűtánc Foltvarró Csoportot felvette a helyi értékek közé.
| 2019. nov. 25. hétfő 19:09 | Keszthely
Két értékkel bővült idén a keszthelyi értékeket nyilvántartó, 2014-ben létrehozott gyűjtemény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.