Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Veszélyes vezetés közben használni a mobiltelefont
2019. ápr. 25. csütörtök | Keszthely
Veszélyes vezetés közben használni a mobiltelefont
A vezetés közben mobiltelefonálás sok veszélyt rejt magában. Ezzel kapcsolatban kampányt indított az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága is. A kézben tartott tárgyak elvonhatják a sofőrök figyelmét, melynek következtében nő a reakcióidő és baleset is bekövetkezhet. A probléma azonban nem csak az autósokat érinti.

Ezzel az animációs kisfilmmel hívja fel a rendőrség a figyelmet a vezetés közbeni mobiltelefonálás veszélyeire. Az eszközök ugyanis elvonhatják a sofőrök figyelmét, ez által súlyosabb esetben akár halálos balesetet is okozhat. Friss kimutatások szerint egyre több közlekedési baleset történik az utakon a járművezető figyelmetlensége miatt. A vezetés közbeni telefonálás pedig egyike a leggyakoribb közúti szabályszegéseknek annak ellenére, hogy a KRESZ tiltja ezek használatát.

„A gépkocsi vezetője menetközben kézben tartott mobiltelefont nem használhat, de ugyanez a szabály vonatkozik a kerékpárosokra. És aki ezt a szabályt megszegi, szabálysértést követ el és helyszínbírságot,  illetve szabálysértési feljelentést vonhat maga után.” - ismertette Horváth-Szabó Szilvia rendőr alezredes.

A kutatások szerint a sofőrök 40%-a használ rendszeresen mobiltelefont vezetés közben. Ez által nőhet a reakcióidő, így a jármű kontroll nélkül halad előre. Ez több problémát is okozhat. A jogszabályt minden járművezetőnek tudnia kell, ezt az autósiskolákban is tanítják. Németh András gépjárművezető oktató szerint vezetés közben az étel-italfogyasztás is gondot okozhat, hiszen gyakorlati szempontból sem egyszerű végrehajtani a szükséges feladatokat, ha közben más is van a kezünkben.

„Minden, ami nem a közlekedéshez kapcsolódik, elvonja a figyelmünket. Itt a telefonnál is az, hogy nincs kézben a telefon, mégis az érzelmekre annyira hathat, hogy az ember nem a közlekedésre figyel. És ez, olvastam egy kutatást az elmúlt napokban, többszörösére növeli a reakcióidőt. Hogyha meg kell állni, akkor probléma lehet ebből. Ezért sem javasolt a vezetés közben étel-ital fogyasztása, hanem csak a vezetésre kéne koncentrálni.”

Az oktató hozzátette, ha mindenképpen használnunk kell a mobilokat vezetés közben, akkor azt headsettel vagy kihangosítva tegyük meg, így legalább a kezünk szabadon marad.

A probléma azonban nem csak az autósokat érinti. A gyalogosoknak, kerékpárosoknak ugyanúgy elvonhatja a figyelmét a telefonbeszélgetés vagy SMS-írás, így sokszor óvatlanul lépnek vagy hajtanak az úttestre, melynek súlyos következményei lehetnek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. júl. 5. péntek 19:15 | Keszthelly
A legtöbb helyzetben a figyelmetlenség okozta a bajt.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Sármellék
Nem adtak elsőbbséget az alsópáhoki motorosnak. A férfi a helyszínen elhunyt.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Ennek az egyik fő oka az állatok túlszaporodása.
| 2023. aug. 21. hétfő 18:33 | Keszthely
Keszthely és Hévíz között történt az eset.
| 2023. aug. 16. szerda 17:12 | Keszthely
Ebben az időszakban sokkal óvatlanabbak az állatok, így többször futhatnak ki az utakra is.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.