Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megemlékeztek a 2002-es baleset áldozatairól
2019. máj. 3. péntek | Balatonberény
Megemlékeztek a 2002-es baleset áldozatairól
20 halálos áldozatot követelt még 2002-ben az a szerencsétlenség, melynek során a Balatonkeresztúr-Balatonszentgyörgyi körforgalomban felborult egy Medjugorjéba tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz. Az elhunytak emlékére Szűz Mária szobrot állítottak a tragédia helyszínén.

A tragédia helyszínén korábban egy harangláb emlékeztetett a szomorú eseményre. Az Országos Lengyel Önkormányzat Magyarország Kormánya támogatásával viszont mostanra felállíttatta a medjugorjei Szűzanya szobrát is az áldozatok emlékére. Ennek leleplezésénél részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

„Én hiszem azt, hogy azok a tragédiák, amelyek egy-egy életében, egy-egy nemzet életében megtörténnek, hogyha azokat jó irányba tudjuk fordítani, hogyha azt hittel és erővel az életünknek a pozitív részévé tudjuk tenni, akkor biztos, hogy ezzel erősíti a két nemzet kapcsolatát és erősíti az egyes embereknek a mindennapjait.” 

A megemlékezésen műsort adtak a lengyel vendégek, akik verssel énekkel és kórusművel is készültek az eseményre. A helyszínre érkeztek a tragédia túlélői és az elhunytak hozzátartozói is, akik közösen imádkoztak testvéreik lelki békéjéért a szobornál.

„Nagyon fontos ez a Medugorjei Szűz Mária szobor, mert mi ugye oda tartottunk, de nem érhettük el a célt, de Szűz Mária eljött Medugorjéból ide a magyarok közé, hogy úgy, mint ahogy minket akkor megvédett, védje meg a magyar nemzetet azoktól a veszélyektől, amelyek körülveszik Magyarországot, illetve az európai népeket.”– mondta el Stefan Banaszczuk ferences szerzetes, aki a Medugorjéba tartó zarándokutat szervezte.

Az elhunytak emlékére koszorúkat is elhelyeztek a szobornál. A helyszínen Manninger Jenő országgyűlési képviselő is lerótta tiszteletét.

„Azt gondolom, hogy nagyon szép dolog, hogy ezt megszervezték és egy olyan emlékművel gazdagodhatott itt a környék, amely valóban emlékeztethet minket arra, hogy akik elindultak ugye Medjugorjéba egy zarándoklatra, de sajnos sokan nem érkeztek meg közülük és hát természetesen nekünk ez azért is fontos, mert a lengyel-magyar barátság az különösen fontos egyébként Keszthelynek is, úgyhogy így őrizzük az emléküket ezzel a megható ünnepséggel és evvel a szoborral is.”

A nap folyamán szentmise keretében is megemlékeztek a tragédia áldozatairól. A kétnyelvű istentiszteletet Varga László püspök és Krzysztof Grzelak atya közösen celebrálták.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 5. péntek 19:15 | Keszthelly
A legtöbb helyzetben a figyelmetlenség okozta a bajt.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Sármellék
Nem adtak elsőbbséget az alsópáhoki motorosnak. A férfi a helyszínen elhunyt.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Ennek az egyik fő oka az állatok túlszaporodása.
| 2023. aug. 21. hétfő 18:33 | Keszthely
Keszthely és Hévíz között történt az eset.
| 2023. aug. 16. szerda 17:12 | Keszthely
Ebben az időszakban sokkal óvatlanabbak az állatok, így többször futhatnak ki az utakra is.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.