Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kerítéssel védik a teknősfészkeket a Kis-Balatonnál
2019. jún. 14. péntek | Kis-Balaton
Kerítéssel védik a teknősfészkeket a Kis-Balatonnál
A mocsári teknősök jelentős állománya él a Kis-Balatonnál. Becslések szerint a rókák, borzok és vaddisznók akár évi 10 ezer tojást is elpusztíthatnak a területen. Az állomány védelme érdekében kísérletbe fogott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és egy civil szervezet.

A nemzeti park és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság munkatársai a teknősfészkek védelme érdekében kerítettek el egy területet még április végén. Itt található a kétéltűek egyik legjelentősebb fészkelő helye. Átlagosan 6-12 tojást raknak a páncélosok. A szakemberek szerint az első három évet csupán a teknősök 2 százaléka éli meg.

Ez itt egy mocsári teknős kifosztott fészke - mutatja Magyari Máté, a nemzeti park ökológiai szakreferense.  Mint mondja, az idei szaporulat nagy részét az elmúlt évekhez hasonlóan kis ragadozók, elsősorban rókák ássák ki, és elfogyasztják a tojásokat. A kezemben tartott tojásokon látható a szemfognak a nyoma.

A szakember elmondta, már évek óta nagy károkat okoznak a ragadozók. A kikotort és megevett tojások száma szerény becslések szerint itt elérheti az évi tízezret. Az már biztos, hogy a teknősök bejutottak és fészkeltek az elkerített területen. A páncélosoknak szánt kisméretű nyíláson a kölyökróka is bejutott – ahogy az a vadkamerás felvételen is látható, de a varjú is lecsapott a kikotort tojásra.  „Sőt a felnőtt róka is hajlamos a mancsával benyúlkálni. Alapvetően a kérdés az, hogy meddig megy el a róka, és meddig tudunk mi elmenni a gyakorlati megvalósítás terén, mert mint ahogy említettem, az egyik fontos irányvonal, hogy ezt költséghatékonyan tudjuk megtenni” - mondta televíziónknak Magyari Máté. 

A kerítés egy prototípus, egy kísérleti évben vannak a szakemberek. Hogyha valamilyen fokú sikert elérnek, akkor a következő évben nagyobb területen, több helyszínen fogják megvalósítani a teknősfészek-védelmi akciót. 

A mocsári teknős védett állat. Országszerte megtalálható, tavak és folyók mentén, mocsaras területeken. A klímaváltozással csökkenek élőhelyei és a szaporodási sikere is, a hőmérséklet emelkedése az érzékeny tojásokra is rossz hatással van. A páncélosokat a ragadozók mellett az ember is veszélyezteti, a lassú állat gyakran pusztul el gázolás miatt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

 

| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
A település önkormányzata és a klímakövetek műfészkekkel tesznek a fecskék védelméért.
| 2024. már. 6. szerda 19:15 |
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében 2023-ban is zajlott országos adatgyűjtés.
| 2019. már. 13. szerda 12:46 | Keszthely
A szemléletformálás és a társadalmi érzékenyítés a fő célja a Premontrei Szakgimnázium projektjének.
| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely
A tavalyinál több dekorációval készültek az önkéntesek. Az önkormányzat támogatta őket.
| 2023. ápr. 5. szerda 18:10 | Keszthely
Húsvét közeledtével egyre többen indulnak bevásárolni - a keszthelyi piacon is fogy a sonka és a tojás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:00
Szignatúra
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.