Magyarország első bike food-ját, a Bike-Rollt kóstolhatták meg a Mapei Tour de Zalakaros résztvevői. A könnyen fogyasztható étel egy zöldfűszeres-kukoricás franciapalacsinta, melyben karamellizált tépett sertéstarja, zalai „salsa” és őrségi füstölt gomolya található. A bike food receptverseny kiírásának fontos kritériuma volt, hogy elfogyasztása ne legyen körülményes, akár kerékpározás közben is meg lehessen enni. A felhívást a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. tette közzé.
„Ez most már bevált programunk, hogy kettő kategóriában általában egy klasszikus, tradicionális kategóriában, ez a klasszik kategória, és egy innovatívabb street-food kategóriában próbáljuk meg felkarolni a helyi térségi ízeket konyhatechnológiákat, alapanyagokat. És ezeket megpróbáljuk lefordítani egy konkrét ételbe, illetve ételekbe.” - ismertette Kovács Szabolcs.
A győzteseket ünnepélyes keretek között hirdették ki a fürdővárosban. Mint elhangzott, a felhívásra több mint 50 recepttel neveztek amatőr és profi szakácsok. A verseny a Go Bike integrált városmarketing program keretében valósult meg.
„Az önkormányzat volt a fő kezdeményező a turisztikai egyesülettel karöltve. Éppen kapóra jött, hogy jelen pillanatban vannak átadás alatt a turisztikai, kerékpáros turisztikai fejlesztéseink. Átadtunk három kilométernyi kerékpárutat, illetve van egy futóprojektünk, ami szintén kerékpáros turizmusra épül.” - mondta el Czirákiné Pakulár Judit.
Az eseményen elhangzott, ma Magyarországon minden turisztikai desztináció között verseny van, ez alól Zalakaros sem kivétel. Dr. Princzinger Péter szerint azonban jól veszik az akadályokat.
„Mindig pozitív példaként szoktuk a többiek számára felmutatni Zalakarost ebben az összefüggésben, de az idén úgy tűnik, hogy sikerült ezzel a bike-food pályázattal ahová ételreceptekkel pályázhattak az innovatív ötletek gazdái. Még egy színt, szó szerint még egy ízt belecsempészni ebbe az egyébként is összetett élményígéretbe.”
A döntős ételek elkészítői oklevélben és pénzjutalomban is részesültek. A kihirdetést követően a helyszínen is lehetőség nyílt megkóstolni az innovatív finomságokat.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV