Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Minden a bivalyról szólt
2019. júl. 10. szerda | Kápolnapuszta
Minden a bivalyról szólt
Dagonyázó állatok, kézműves kirakodóvásár és kulturális műsorok is várták az érdeklődőket a tizenharmadik Bivalyfesztiválon. A Balatonmagyaród és Zalakomár közt lévő Kápolnapusztán a 150 darabos törzsállomány hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága az állatok megismertetését tűzték ki célul a programmal. Az eseményen szó esett a nemzeti parkokat érintő támogatásokról is.

A dagonyában hűsöltek a kánikulában a bivalyok. Ezek az állatok nyáron naponta 4-5 órát tartózkodnak vízben. Feljegyzések szerint munkára sem lehet bírni a hőségben őket, mivel otthagyják az összes szerszámot, ha megérzik a víz közelségét. A kápolnapusztai kirándulóhelyen sokan figyelték érdeklődve az állatokat, fényképeken is megörökítették őket. A népszerű rezervátum a hazánkban őshonos bivalyok génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik. A hagyományos Bivalyfesztivállal a fajt szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel.

„Nekünk a magyar természetvédelemnek egy óriási feladata, hogy megőrizzük. És itt a kápolnapusztai rezervátumban, mikor létrehoztuk, akkor ez volt a célunk. Először csak legeltek a bivalyok és volt egy istálló, a későbbiekben készítettünk egy látogatóközpontot, ahol a Kis-Balatonnak az élővilágát is bemutatjuk és úgy gondoltuk, hogy egy fesztivál még jobban vonzza az érdeklődőket és a fesztivál keretein belül a környezeti nevelésre szeretnénk a nagyobb hangsúlyt fektetni.” - mondta Dr. Kopek Annamária.

Ehhez járulnak hozzá a helyszínen található természethez kapcsolódó játékok is. A programra a térség termelői is meghívást kaptak, akik színes portékákkal készültek az eseményre.

A fesztiválhoz kapcsolódva az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Cseresnyés Péter tartott sajtótájékoztatót, melyen a magyar nemzeti parkok támogatott projektjeiről számolt be. Mint elmondta, az ökoturizmus egyre jelentősebb Magyarországon, ezért is tartja fontosnak a kormány a természeti értékek védelmét.

„Negyvenmilliárd forintnyi összeget biztosított a nemzeti parkoknak arra, hogy pályázhassanak különböző projektek keretén belül a rájuk bízott értéknek a kezelésére és megújítására. Ez körülbelül azt jelenti, hogy 1-1 nemzeti park 10 körüli pályázaton tudott indulni. És egy ilyen pályázati helyszínen is vagyunk, hisz Kápolnapuszta egyik helyszíne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik pályázatának. Itt egy nagyon komoly fejlesztést, több mint 300 millió forintos fejlesztés történt.”

A program szervezői a hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, így a délután folyamán a környékbeli folklór együttesek műsorát is láthatta a közönség.

Lendvai Bianka -Keszthelyi TV

| 2023. nov. 9. csütörtök 17:29 | Zalakomár
A bivaly a vizes élőhely fűnyíró traktorja. Nagy szerepe van a terület karbantartásában.
| 2023. júl. 27. csütörtök 16:48 | Keszthely-Gyenesdiás
Névadó pályázatot hirdetett a Festetics Imre Élményközpont. Egy bivalyborjúnak vártak névötleteket.
| 2022. jan. 31. hétfő 13:36 | Zalakomár
Egyre nagyobb az igény az aktív kikapcsolódásra. Ennek tükrében fejlesztik a nemzeti parkokat.
| 2020. júl. 30. csütörtök 17:18 | Kápolnapuszta
Harmadik alkalommal szervezte meg a Szabadics A Gyermekekért Alapítvány a Kis-Balaton Építő Tábort
| 2020. jún. 26. péntek 14:16 | Keszthely
Jelenleg mintegy 6000 példányt számlál a hazai állomány.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.