Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Növelik a bivalyállományt a Kis-Balatonnál
2023. nov. 9. csütörtök | Zalakomár
Növelik a bivalyállományt a Kis-Balatonnál
A kápolnapusztai rezervátumban az őshonos génállomány megőrzése mellett a nemzeti park gyarapítani fogja a csordát. Apránként, folyamatosan bővítenék nagyjából 120 tehénre a két gulyát. A bivaly jelentős szerepet tölt be a legelőterületek kezelésében, de idegenforgalmi hasznuk is van az állatoknak.

Mi az a bivalyóvoda? A borjakat egy helyre fektetik a tehenek. Míg a többség legel, addig két-három példány vigyáz az idén született jószágokra. Nagyon jó volt az idei szaporulat. 2 bika mellett 79 tehén van most Kápolnapusztán, augusztus végétől kezdve már 75 borjút ellettek és még várhatóak jövevények. Az állatok jó kondícióban vannak, köszönhetően az idén csapadékkal bőven táplált legelőknek.A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy növelje az állományt. 

„Meg kell találnunk az optimális létszámot, azért mert ha kevés az egyedlétszám a területen, akkor a szolidágas, a különböző cserjék elszaporodnak. Ha nagyon sok, akkor nyilván mondhatnám úgy, hogy meggyötörjük a legelőt. Azt próbáljuk beállítani, hogy harmonikusan legyen az egész, se sok, se kevés ne legyen és akkor karbantartják ezt a mocsaras, lápos területet itt a bivalyrezervátum területén” - nyilatkozta Dér Ottó, a rezervátum üzemeltetője. 

A nemzeti park kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése. Egykoron a Festetics-család birtokain nagy számban tartottak bivalyokat. A húshasznuk mellett már akkor is a legelőterületek kezelésében töltöttek be jelentős szerepet ezek az állatok.

Erős, mint a bivaly – tartja a mondás. Ezek az állatok rá is szolgáltak erre. Azt mondják, hogy egy bivaly két ökörrel ér fel. Noha igavonásra már nem használják őket, kiváló zöldterület-karbantartók itt a Kis-Balaton környéki vizes élőhelyeken. Azt is mondják, hogy ők a terep fűnyírótraktorjai. 

A Kárpát-medencére jellemző élőhelyek sokfélesége csak akkor őrizhető meg, ha ott legelő állatok élnek. A bivalyok természetes módon gondoskodnak a változatos talajról, ezzel a növény- és az állatvilág sokszínűségéről is. Szinte elképzelhetetlen, de ezeken a fás legelőkön egy adott területen belül sűrűbb az állat- és növényfajok száma, mint egy esőerdőben. A látogatóhely adatai szerint a tavalyi 33 ezer után idén mintegy 29 ezer vendéget fogadott a bivalyrezervátum, Magyarországon ez a legnagyobb látogatható bivalycsorda.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2023. júl. 27. csütörtök 16:48 | Keszthely-Gyenesdiás
Névadó pályázatot hirdetett a Festetics Imre Élményközpont. Egy bivalyborjúnak vártak névötleteket.
| 2022. jan. 31. hétfő 13:36 | Zalakomár
Egyre nagyobb az igény az aktív kikapcsolódásra. Ennek tükrében fejlesztik a nemzeti parkokat.
| 2020. júl. 30. csütörtök 17:18 | Kápolnapuszta
Harmadik alkalommal szervezte meg a Szabadics A Gyermekekért Alapítvány a Kis-Balaton Építő Tábort
| 2020. jún. 26. péntek 14:16 | Keszthely
Jelenleg mintegy 6000 példányt számlál a hazai állomány.
| 2019. júl. 10. szerda 16:07 | Kápolnapuszta
Tizenharmadik alkalommal rendezték meg Kápolnapusztán a Bivalyfesztivál.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.