Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Felelevenítették a szüreti hagyományokat
2019. szep. 17. kedd | Alsópáhok
Felelevenítették a szüreti hagyományokat
Mintegy 250-en vonultak fel vasárnap az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján. A jó hangulatú programon számos település népdal- és néptánccsoportja vett részt, hogy felelevenítse a szüreti felvonulások hagyományát. A település sportpályája mellett felállított színpadon a résztvevők látványos műsorral készültek.

Nótaszóval vonult végig a szüreti menet Alsópáhokon. Az Aranykorúak immár ötödik éve tartják meg hagyományos felvonulásukat a településen. A rendezvényre érkeztek hagyományőrző csoportok a környékről, de Zalaegerszegről és Egervárról is. A többség már visszatérő vendég a rendezvényen, és minden évben nagy örömmel vonulnak fel a község utcáin.

A rendezvényről ezúttal sem hiányozhatott a kisbíró, aki humoros szövegével fokozta a résztvevők és a nézők hangulatát is. A menet egész Alsópáhokon végigvonult, a hintókon, traktorokon, dottókon pedig garantált volt a jó hangulat. Ez a fiatal társaság idén először csatlakozott a felvonulókhoz.   

„A felvonulásba úgy csöppentünk, hogy szóltunk a lányoknak, hogy ugorjanak be a kocsiba, induljunk el. Nagyon jól érezzük magunkat, sokan vagyunk, jók az emberek.” - mondta egy résztvevő, Husz Gergely.

A szüreti felvonulás célja a hagyományok ápolása, de fontos az is, hogy jól érezzék magukat a résztvevők. A menet Alsópáhok több pontján is megállt, ahol a felvonulók népdallal és néptánccal szórakoztatták a közönséget. A felvonulásra sok helybéli is kíváncsi volt.    

„Régen is volt ilyen, de most már ezek korszerűbbek. Sok ember volt itt, örülök neki, hogy sok fiatal volt itt, akik nem is ismerik, de azért eljöttek. Örülök neki, hogy eljöttek.” - tette hozzá az egyik néző, Illés István.

A felvonulást követően a programok sora a sportpályánál folytatódott. A zalaapáti Harmonika Zenekar húzta a talpalávalót, amelyre sokan táncra is perdültek. Az Aranykorúak Szüretén idén is részt vettek az iskola diákjai, így ez a program a generációk találkozása is volt.

„Az alsópáhoki Szántó Imre Általános Iskola diákjai is mintegy 30 fővel képviseltették magukat, hiszen ez egyúttal azt is jelenti, hogy ők lesznek azok az utánunk jövő nemzedék tagjai, akik remélhetőleg – talán éppen az itt szerzett tapasztalatok alapján – tovább viszik majd ezt a szép régi népi hagyományt, szokást.” - tájékoztatott Balázsy Mária Éva, az Aranykorúak Társaságának alelnöke.

Alsópáhok önkormányzata immár 5. alkalommal fogadta be az Aranykorúak Társaságának rendezvényét. A településen fontosnak tartják a hagyományok ápolását és továbbörökítését.

„Mi azt szeretnénk, hogyha az idősebbek is, de a fiatalabbak is továbbra is ezt a hagyományt megőriznék, hiszen minden településen külön ünnep volt régen a szüreti felvonulás. Így Alsópáhokon most 5. alkalommal jöttünk össze, és öröm, hogy ilyen sokan voltunk, mint a mai nap is a Fő utcán. Visszanéztem az első kocsiról a sort, és örömmel láttam, hogy sokan vagyunk.” - emelte ki Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere.

A hagyományoknak megfelelően az idén is bemutatkoztak a színpadon a résztvevő népdal- és néptánccsoportok. Az Aranykorúak Szüretén idén mintegy 250-en vettek részt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.