Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Középpontban az erős csontok - október 20. a csontritkulás világnapja
2023. okt. 20. péntek |
Középpontban az erős csontok - október 20. a csontritkulás világnapja
Október 20. a csontritkulás világnapja. Hazánkban minden tizedik embert érint ez a betegség. A néma kór sok gondot okozhat, ezért a legfontosabb a megelőzése. Nagyon fontos a veszélyeztetettek kiszűrése. Csontsűrűség vizsgálatot Hévízen is végeznek.

Világszerte nagy közegészségügyi kihívást jelent a csontritkulás kezelése, valamint az ezekből származó törések ellátása. Éves viszonylatban több millió csonttörést látnak el. A csontritkulás sokáig alig, vagy semmilyen tünetet nem mutat. Leggyakrabban hátfájás, illetve testmagasság csökkenés hívhatja fel a figyelmet rá.

Ilyenkor reumatológus tudja a megfelelő vizsgálatokat kiírni, hogy kiderüljön a probléma. A labor mellett csontsűrűség mérésre is szükség van, a hévízi Szent András Reumakórházban is végeznek ilyet. A folyamat fájdalommentes, a röntgenvizsgálathoz hasonlít. A csontnak az ásványi anyag tartalmát nézik meg, ebből tudnak következtetéseket levonni. Hazánkban mintegy 900 ezer embert érint ez a néma kór.

„Ennek a 900 ezer betegnek nagyjából a 10-20%-a kezelt. Tehát van egy jelentős csoport, aki nem kap kezelést. És a csontritkulás nem önmagában probléma, hanem a következménye, a csonttörés. A combnyaktörés, a csuklótörés, a csigolya-összeroppanás. Azt kell tudni, hogy például a világon minden hetedik percben történik egy olyan törés, amely a csontritkulás számlájára írható.” - mondta el Dr. Holléné Dr. Mándó Zsuzsanna a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója.

A WHO meghatározása szerint az osteoporosis az 50 évnél idősebb férfiak 6,3%-át, míg a nők 21,2%-át érinti világszerte. A betegség kialakulásában szerepet játszhat az inaktív életmód és a helytelen táplálkozás is. A szakemberek szerint a legfontosabb a megelőzés. Nem lehet elégszer hangsúlyozni például a kalciumbevitelt, melyet legkönnyebben tejtermékek fogyasztásával tudunk magunkhoz venni. Szakértők szerint napi 1000 mg az ajánlott adag ebből az ásványi anyagból.

„Egyre többen vannak, akik nem szeretnek, vagy nem akarnak valamilyen egyéb ok miatt tejet fogyasztani. Számukra is sok-sok lehetőség áll rendelkezésre. Beépíthetők nagyon jól az étrendbe a leveles zöldségek, azok a halfélék, amelyeket a csontjával együtt fogyasztunk. Gondolok itt például a halkonzervekre, amiben benne van a pici csont is. A különböző ásványvizek, amelyek magas kalciumtartalmúak, illetve a kalciummal dúsított élelmiszerek, például a növényi italok.”  - hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A WHO, az ENSZ Egészségügyi Szervezetének javaslatára 1999 óta tartja október 20-án a csontritkulás világnapját. Ennek célja felhívni a figyelmet hogy az egészséges, erős csontok érdekében töltsük aktívan napjainkat, étkezzünk egészségesen és szükség esetén pótoljuk a D-vitamint is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 2. hétfő 17:46 | Keszthely
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
| 2023. már. 22. szerda 15:38 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
| 2023. már. 22. szerda 15:30 | Keszthely
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
| 2022. okt. 4. kedd 15:53 | Keszthely
A kerek évfordulós tagokat köszöntötték, a legidősebb tag betöltötte a 90 évet.
| 2022. máj. 18. szerda 14:08 | Keszthely
Közös kisfilmet készítetteka vidéki múzeumok a jeles nap alkalmából.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.