Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Szabadságkoncert a sármelléki laktanyánál
2019. szep. 24. kedd | Sármellék
Szabadságkoncert a sármelléki laktanyánál
A Karthago és a P. Mobil lépett fel a sármelléki laktanya területén. A két jubiláló zenekar vasárnap lépett fel a hangárok között. A koncerteket más programok is kísérték. A rendezvényt a 30 éve szabadon pályázati kiírásán nyert támogatásból szervezte meg a Sármellék Önkormányzata. A település terve, hogy további, hasonló eseményekkel használják ki a felhagyott szovjet laktanyát.

Az egykori laktanya területén, a négyes hangárnál dübörgött a rockzene. A szabadságkoncerten a Karthago és a P. Mobil lépett fel. Előbbi 40, utóbbi pedig 50 éves fennállását ünnepli idén. A Karthago billentyűse, Gidófalvy Attila szerint ez egymás felé tanusított zenei tisztelet a titka az elmúlt négy évtizedüknek: „79-ben kialakult ez a végeleges formáció. Most gondolj bele, 40 éve ez az öt ember együtt, ötfajta gondolkodás, ötfajta stílusból, zenei világból jöttünk és nézd meg, a 40 év alatt hála istennek összecsiszolódtunk úgy, hogy nem csak zeneileg, hanem barátilag is együtt vagyunk.”

A koncert mellett például közéleti sajtóklub is kísérte a programot. Egy hangárban pedig 30 éve szabadon címmel tablótárlatot rendeztek be. A kiállítás azt mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig.A repülőgépek egykori helyén egy terepasztalt is felállítottak, mely a repteret és az egykori laktanyát ábrázolja. Sokakat vezérelt a kíváncsiság, hogyan néz ki most az egykori szovjet laktanya.

„81-ben jártam itt, egy éven keresztül. Én voltam az építésvezetője a sármelléki reptér építésének. Bejártam akkor a repteret, de csak a repteret lehetett járni, a laktanya ismeretlen volt számomra és mondom, most megnézem” - mondta Szántai Lajos.   

A programot egy támogatás segítségével valósította meg Sármellék. A rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára meghirdetett Emlékév keretében az Emlékbizottság pályázatokat ír ki szabadságkoncertek megvalósítására, ezen kiíráson szerepelt sikerrel az önkormányzat. A településvezetés szándéka, hogy kihasználja az egykori laktanya területét.

Horváth Tibor polgármetser: „Meg szeretnénk újra szervezni a hangár fesztivált, aminek nagyon jó visszhangja volt és ezen dolgozunk most már. Ilyen koncerteket, ilyen rendezvényeket szeretnénk ide hozni Sármellékre, amihez adja a terület magát.”

A laktanyát és Sármelléket 29 éve hagyták el az oroszok. Ennek 30 éves évfordulóját is szeretnék méltó módon megünnepelni a településen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2023. nov. 15. szerda 16:38 | Sármellék-Zalavár
A beruházás a helyiek közlekedése mellett a kerékpáros turizmust is szolgálja.
| 2023. aug. 28. hétfő 16:05 | Sármellék
Három napos fesztivált rendeztek Sármelléken, az egykori laktanya területén.
| 2020. máj. 14. csütörtök 19:02 | Keszthely
Nagy ütemben folyik a rommentesítés az egykori laktanya területén.
| 2017. máj. 23. kedd 14:31 | Keszthely
Laktanyalátogatással és koszorúzással ünnepelték a MAgyar Honvédelem Napját Keszthelyen.
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Sármellék
A sármelléki és zalavári szovjet légierő ezredhez kapcsolódó emlékeket és tárgyakat keres a Balatoni Múzeum.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.