Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Továbbra se etessük a vízi madarakat!
2023. okt. 20. péntek | Keszthely
Továbbra se etessük a vízi madarakat!
Ne etessük a vízi madarakat! Erre hívja fel a figyelmet ismételten a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Tapasztalatuk szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában azzal, hogy ezzel veszélybe sodorhatják az állatokat. Az etetésük nemcsak, hogy felesleges, hanem általa kikapcsolódhat a téli túléléséhez nélkülözhetetlen viselkedés is.

A vizek mellett sétálók és kirándulók körében még mindig gyakran fordul elő, hogy kenyeret dobálnak a part mentén úszkáló vízi madaraknak. Ezzel azonban komoly veszélybe is kerülhetnek az állatok. Az etetett tollasok ugyanis ősszel nem vonulnak el. Az elkényelmesedett állatoknál ezért nagyobb a jégbe fagyás veszélye télen. Fokozza a problémát az is, hogy azok a madarak, amelyeknek eleséget dobálnak, nem mennek ki a partra legelészni, hanem egyoldalúvá válik a táplálkozásuk. Ez bélbetegséghez is vezethet. A szülők pedig a fiókákat is az etetőkhöz vezetik. A kicsik nagy része a kenyeres táplálás miatt röpképtelenné válik, ezt angyalszárny betegségnek nevezik. Ezek mellett számos más veszélyt rejt magában az etetés.

„A rengeteg bedobált, el nem fogyasztott szerves anyag rontja a vízminőséget. Helyi szinten jelentős patkányinváziót generál. Ahogy ősszel egyre kisebb területre, ahogy fagynak be a vizek, az egyre kisebb területen összeszoruló madarak között egyre több lesz az agresszió, megsérülnek. Nagyon gyakran lehet látni a Balatonon horgot nyelt hattyút. Ez is a madáretetőknek a hibája. Ugyanis normális esetben a hattyúk, a libák, a récék az embertől akár több száz méter távolságban lennének.” - hangsúlyozta Orbán Zoltán az MME szóvivője.

A tömegével itt maradt madarak között fokozódik a sérülésveszély, valamint a fertőző betegségek, többek között az emberre is veszélyes madárinfluenza terjedése. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a péktermékekkel árthatunk. Semmilyen hozzátáplálásra, még a kacsaetetőkből származó táplálékra sincs szükségük az állatoknak. A természetvédelmi egyesület ezért kéri, hogy ne etesse senki a vízi madarakat, ezzel segít nekik a legtöbbet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2022. júl. 7. csütörtök 18:18 | Keszthely
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem győzi felhívni a figyelmet erre.
| 2023. aug. 9. szerda 16:52 | Fenékpuszta
1338 fióka lábára került gyűrű a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából.
| 2023. jan. 19. csütörtök 16:16 | Fenékpuszta
Ezzel a madárfajjal Fenékpusztán is lehet találkozni a nyári madárgyűrűzések során.
| 2022. aug. 3. szerda 18:07 | Keszthely
Véget ért az idei szavazás
| 2022. feb. 16. szerda 15:30 | Keszthely
A hazai madárfajokkal ismerkedhettek a gyerekek a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület programján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.