Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ne etessük a vízi madarakat!
2022. júl. 7. csütörtök | Keszthely
Ne etessük a vízi madarakat!
Ne etessük a vízi madarakat! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem győzi felhívni a figyelmet, mennyire káros lehet ez az állatokra és az emberekre nézve is.

Felvételünkön is jól látszik, hogy már a strandolók közé merészkednek a hattyúk. Ez annak is lehet a következménye, hogy még mindig sokan etetik a vízi madarakat.

"Tetszett, hogy ilyen közel jönnek, barátságosak, gyerekeknek, nagyon örültek, de igen, hát láttunk egy-két felnőttet, láttuk, hogy etetik, láttuk, hogy ki van téve a tábla, hogy nem szabad, láttuk, hogy egy-két felnőtt eteti valamivel." - mondta el Sasfalvi Lászlóné.

De nem csak a strandon, a móló melletti sétányon is népszerűek a vízi madarak. Többen nézik, fényképezik őket.

"Mi nem szoktuk etetni a vízi madarakat, mert tudjuk, hogy megterem nekik az az életben, amire szükségük van és a kenyér- és a kalácsféléktől könnyen megfulladhatnak." - osztotta meg Simon Hanna.

Tudatos szülői neveléssel ezek az ismeretek könnyen átadhatóak. Példamutatással a gyermekek gyorsan a felnőttek követőivé válnak.

A saját gyermekeimnek is már ezt tanítom, és igyekszem átadni ezt a fajta tudást, hogy nem mindegy, hogy mivel etetjük őket. Úgyhogy ők már ehhez vannak hozzászokva, és tisztában vannak ezekkel a szokásokkal, hogy ők a természetben élő vadon állatok, tehát minden, amire szükségük van táplálék, az nekik itt megtalálható a környezetükben. - fogalmazott Simonné Óbis Tünde.

A szakemberek évek óta hívják fel a problémára a figyelmet. Ennek ellenére még mindig szabadidős tevékenységnek számít a hattyúk etetése.          

Vízi madarakat soha ne etessünk! Ne etessük, mert nem ez a táplálékforrásuk, gyakorlatilag ők legelnek, vízi növényt esznek. Hogy miért ne etessük? Betegséget okoz náluk, ez az angyalszárny betegség, főleg fiókáknál jelentkezik, illetve a fő probléma, hogy kiöli a vonulási ösztönüket, nem vonulnak el télen és bejön egy ilyen hideg tél és akkor pedig nagyon sok itt  maradt vízi madár elpusztul. - hívta fel a figyelmet Benke Szabolcs a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

Ezek mellett az etetés környezetszennyező. Magasabb lehet a fertőzésveszély, a parthoz szoktatott madarak az emberi egészséget is veszélyeztethetik. Az állatok agresszívabbak lehetnek nem csak egymással, hanem a járókelőkkel is.

Nuznek Katalin - Keszthelyi TV

 

| 2023. okt. 20. péntek 17:13 | Keszthely
Tapasztalatuk szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában ennek veszélyeivel.
| 2023. aug. 9. szerda 16:52 | Fenékpuszta
1338 fióka lábára került gyűrű a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából.
| 2023. jan. 19. csütörtök 16:16 | Fenékpuszta
Ezzel a madárfajjal Fenékpusztán is lehet találkozni a nyári madárgyűrűzések során.
| 2022. aug. 3. szerda 18:07 | Keszthely
Véget ért az idei szavazás
| 2022. feb. 16. szerda 15:30 | Keszthely
A hazai madárfajokkal ismerkedhettek a gyerekek a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület programján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.