Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tűzvédelmi oktatás falugondnokoknak
2019. okt. 31. csütörtök | Alsópáhok
Tűzvédelmi oktatás falugondnokoknak
Mintegy 70 falugondnoknak tartottak tűzvédelmi előadást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai Alsópáhokon. A Zalai Falvakért Egyesület és a Belügyminisztérium közös szervezésében megvalósult programra Zala megye mellett Veszprémből és Somogyból is érkeztek érdeklődők.

2017-ben egy nádfedeles ház gyulladt ki Vonyarcvashegyen. A tulajdonos az épületben tartózkodott a tűz keletkezésekor, ő értesítette a tűzoltókat. Az évnek vannak olyan kiemelt időszakai, amikor jelentősen több tűzesettel számolnak a szakemberek. Ilyen a fűtési szezon is, amikor kiemelt figyelmet kell fordítani a fűtőberendezések használatára. Ebben a falugondnokok is segítenek az idős, rászoruló embereknek.

„Igazán nem figyelnek oda az idősebb emberek, hogy hogy fűtenek. Elfeledkeznek róla, ha nyitva hagyják a kályhaajtót, vagy éppen a kályha előtt szőnyeg van. Mikor megyek, látom, hogy nem helyes a tüzelési módszer, és akkor szólok nekik, hogy az úgy nem jó, és elmondom nekik, hogy mi az, amit én úgy gondolok, hogy el kellene a kályha elől venni. Volt már rá példa, hogy kéményseprőt én hívtam.” - mondta Varga Beáta, Zalacséb falugondnoka.

Az alsópáhoki rendezvényen szó esett a lakástüzek megelőzési lehetőségeiről. A szakemberek felhívták a figyelmet, Mindenszentek és karácsony táján legtöbb esetben a gyertyák, mécsesek nem körültekintő használata okoz tragédiát. A katasztrófavédők szót ejtettek a szén-monoxid mérgezés elkerüléséről és a tüzelőberendezések szakszerű használatáról is.

„Nagyon fontos, hogy a lakosság minden esetben figyeljen oda a tüzelőberendezések használatára. Fontos, hogy időben végeztessük el a megfelelő vizsgálatokat, vegyük fel a kéményseprőkkel a kapcsolatot, és kérjük meg őket, hogy jöjjenek ki a házunkhoz, vizsgálják át mind a tüzelőberendezést, mind a füstelvezető berendezésünket. A 1818-as telefonszámon ezt meg lehet tenni. Nagyon sok veszélyt rejtenek a tüzelőberendezések.” - tájékoztatott Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A Zalai Falvakért Egyesület a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére szervezte meg a rendezvényt. A programon a Zala megyei falugondnokok mellett Veszprémből és Somogyból is érkeztek résztvevők. A falugondnokoknak fontos szerepük van az idős vagy egyedül élő emberek segítésében, így ez a program is lehetőséget nyújt nekik a szakszerű ellátásra.

„Figyeljenek oda, hogy az elhanyagoltabb házakban élők, a szegényebbek, akik kevésbé tudnak odafigyelni a kémények állapotára, kevésbé tudnak odafigyelni, hogy van-e megfelelő tüzelőjük, kevésbé tudnak odafigyelni a kályhák, a tüzelőeszközöknek a használatára. Mivel a falugondnok naponta jelen van a kis falvak életében, naponta találkozik az ott élő emberekkel, tudja, ha probléma jelentkezik.” - emelte ki Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvivő titkára.

A katasztrófavédelem rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a tüzesetek elkerülésének lehetőségeiről. Ennek érdekében számos nyomtatványt is készítettek, ahol gyakorlati tanácsokkal segítik az embereket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 19. szerda 16:15 | Zalaegerszeg
Az oktatás során a legátfogóbb képet kaphatnak a résztvevők.
| 2022. már. 17. csütörtök 22:02 | Zalaszentmihály, Felsőrajk
Az egyházközségek is sikerrel szerepelnek a Magyar falu programban.
| 2024. júl. 24. szerda 19:15 | Keszthely
Csaknem 26 milliós támogatásban részesültek a zalai önkéntes tűzoltó egyesületek – írja honlapján a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
| 2024. júl. 16. kedd 19:15 | Keszthely
Száznyolcvanhét önkéntes mentőszervezet – köztük a keszthelyi járási is – pályázati támogatást nyert.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Keszthely
Keszthelyen hétfő este volt szúnyoggyérítés.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.