Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A napraforgó a legjobb táplálék a madaraknak télen
2019. dec. 20. péntek | Fenékpuszta, Keszthely
A napraforgó a legjobb táplálék a madaraknak télen
Bár az időjárás még nem indokolja, a várható fagyos időben elkezdhetjük etetni a madarakat. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy aki kirakja az eleséget, annak egészen tavaszig ezt folytatnia kell. A legjobb a szemes takarmány, de almát és cinkegolyót is kínálhatunk a szárnyasoknak.

A széncinege jellemzőit is ismertette Benke Szabolcs. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjanak elnöke hangsúlyozta, tapasztalata szerint sokan próbálják kenyérrel etetni ezeket az állatokat, azonban ezt nem ajánlja. Helyette inkább olajos magvakat kínáljuk számukra. A szakember felhívta a figyelmet, hogy abban az esetben, ha elkezdjük etetni a madarakat, semmi esetre se hagyjuk abba egészen tavaszig.

„Ennek azért van nagy jelentősége, mert odaszoknak úgy az etetőhöz a madarak, annyira hely hűek tudnak lenni, hogy várják a felkínált eleséget és igazából aki egy-két napot kihagy egy hideg téli időbe ezek a cinkefélék például egy ilyen másfél-két grammot is tudnak fogyni naponta. Tehát gyakorlatilag két nap kihagyás után már nem lesznek életben.”

Benke Szabolcs elmondta, a cinkefélék mellett pintyekkel, verebekkel, vörösbegyekkel és rigófélékkel is találkozhatunk a kertek etetőinél. Számukra sótlan vajat és marhafaggyút, kínálhatunk, a rigók kedvelt csemegéje pedig az alma és a sárgarépa reszelék.

Akik nem biztosak abban, hogy mit lehet adni a madaraknak, azoknak kínál megoldást a cinkegolyó. Micheller Szilárd szerint egyre gyakrabban fordítanak figyelmet a szárnyasokra télen az emberek.

„A legtöbbet a napraforgót keresik az emberek. Cinkegolyót azt csemegének adjuk, mi mást nem árusítunk a madaraknak. Tehát a tápértéke miatt a napraforgó a legnagyobb, legjobb minőségű takarmány a madaraknak.”

Az eleségeket különböző madáretetőkbe, de akár tálakba is kihelyezhetjük az állatoknak. A szakemberek elmondták, a fagyos időszakban az ivóvízről se feledkezzünk meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:52 | Keszthely
A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre.
| 2022. okt. 4. kedd 18:34 | Fenékpuszta
A hét végén a madarakra fókuszált Európa: sok helyen, Fenékpusztán is madármegfigyelő napokat rendeztek.
| 2022. máj. 2. hétfő 16:04 | Gyenesdiás
Madaras napot tartottak a Festetics Imre Élményközpontban.
| 2022. feb. 23. szerda 15:44 | Keszthely
Több mint 11 ezer erdei fülesbagoly telet Magyarországon, több millió rágcsálót fogyasztanak el.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.