Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megkezdődött a szúnyoggyérítés a Balaton körül
2020. ápr. 2. csütörtök | Balaton
Megkezdődött a szúnyoggyérítés a Balaton körül
Idén az elmúlt évekhez képest korábban kell elkezdeni a védekezést a szúnyogok ellen. Erről tájékoztatott Lombár Gábor, a balatoni szúnyoggyérítés koordinálásban résztvevő Balatoni Szövetség elnöke. Az első légi biológiai irtást ma végezték el a Balaton körül 2138 hektárnyi területen.

Az enyhe időjárás miatt vált szükségessé, hogy az első szúnyoggyérítés április első napjaiban legyen. Az eljárás környezetkímélő légi biológiai úton valósult meg,mely kizárólag a szúnyog-lárvákat pusztítja el, a többi élőlényre ártalmatlan. Ebben az időszakban ugyanis az imágóirtásra kell a hangsúlyt helyezni.A beavatkozás a parti területekre, a mocsaras és nádas részekre koncentrálódott a 47 balatoni település környékén.

„Keszthely-Hévíz közötti részen is van, illetve a Vonyarcvashegy-Gyenesdiás-keszthelyi partszakaszon is Fenékpusztáig lenyúlólag, tehát viszonylag nagyobb területek vannak ezen a környéken is. Ugye ezekről a tenyészőhelyekről rajzanának ki az úgynevezett imágók, a csípőszúnyogok és jönnének a lakott területre. Ami valószínű, hogy így is lesznek, de lényegesen kisebb lesz a számuk és a mértékük abban az esetben, hogyha ezeket a biológiai ütemesen el tudjuk végezni a térségbe.” - ismerette Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség szakértői csoportjának vezetője.

A beavatkozás eredetileg a hét elején valósult volna meg, azonban a szeles időjárás miatt a pótnapokra, azaz április 2-ra és 3-ra csúszott a kivitelezés. A Balatoni Szövetség évtizedek óta gondozza a szúnyoggyérítés kérdését. Az elő- és utószezonban az ő koordinálásuk alapján valósulnak meg a beavatkozások. A mostani biológiai gyérítés mintegy 25 millió forintba került.

„Finanszírozásban állami pénz is van benne, de az önkormányzatok is nyilván ehhez hozzájárulnak a területükön lévő nádasok területének arányában. Az összterület az  2138 hektár. Ez ugye a partizónát, illetve a háttérterületeket nádasokat, mocsarakat, vízállásos területeket jelenti.” - mondta el Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke.

A főszezonban az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat végezteti majd el a szúnyoggyérítést, melynek minden költségét ők fogják állni. Ezeken kívül, ha úgy ítélik meg az önkormányzatok, hogy további beavatkozások szükségesek, lehetőségük van arra, hogy a saját maguk területére külön kérvényezzék a gyérítést. Az idei évben kémiai beavatkozást már nem lehet a levegőből végezni. Az Európai Unió ugyanis kivonta azokat a szereket, amiket ilyen módon lehetett alkalmazni. A földi módszer során egy speciális kisteherautóról juttatják ki majd a permetet, így javarészt az utak befolyásolják, hogy hol tudják gyéríteni a vérszívókat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Keszthely
Keszthelyen hétfő este volt szúnyoggyérítés.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Most még nem jelentenek nagy veszélyt ránk és az élővilágra a vérszívók.
| 2022. máj. 5. csütörtök 16:48 | Keszthely, Gyenesdiás
A szúnyoggyérítést a Balatoni Szövetség évek óta biológiai úton végzi.
| 2020. szep. 24. csütörtök 18:14 | Keszthely
Keszthelyen szó esett a vízminőségről és a szúnyoggyérítésről is.
| 2020. júl. 14. kedd 16:30 | Keszthely
Hétfő este gyérítették a vérszívókat Keszthely turisztikailag frekventált utcáiban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.