Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kevesebb a szúnyog
2020. júl. 14. kedd | Keszthely
Kevesebb a szúnyog
Keszthelyen is gyérítették a szúnyogokat hétfőn este. A Balatoni Szövetség megbízásából földi kémiai eljárással végezték a műveletet a turisztikailag frekventált utcákban. Az úgynevezett ULV eljárás a közlekedést nem zavarta, embereket, melegvérű állatokat és a növényeket sem veszélyeztetett.

Napnyugta után kezdték meg a földi kémiai szúnyoggyérítést a szakemberek. A Balaton környéki településeken kizárólag az ULV eljárást alkalmazzák, melynek lényege, hogy apró cseppekben juttatják ki az irtószert hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, ezért is támogatják jobban ezt a városon belül. A gyérítést a Balatoni Szövetség rendelte el, így a turisztikailag frekventált helyeken történt a folyamat. Az eljárás az imágókra van hatással, a lárvák gyérítéséért a lakosság is tehet.  

„Az első és legfontosabb, hogy a csatornahálózat, ami esetleg az utcánkban megtalálható, az nagyon fontos, hogy elvezesse a nagymennyiségű csapadékot. Tehát ne maradhasson meg benne, mert az kiváló csípőszúnyog lárva tenyészőhely lehet. Illetve a kertünkön belül is különböző tenyészőhelyeket hozhatunk létre azzal, hogyha kint hagyunk egy vödröt, nem cseréljük a madáritatóban a vizet, vagy pedig elhanyagoljuk a medencénket, kerti tavunkat.” - mondta el Sáringer-Kenyeres Marcell.

A csípőszúnyog kutatására specializálódott doktoranduszhallgató elmondta, Magyarországról 54 csípőszúnyog fajt mutattak ki. Ezek közül a táplálékorientáció különböző az egyes fajoknál, hiszen madarak, emlősök és emberek is lehetnek források számukra. A kellemetlenségek megelőzésére is elrendelik a gyérítésüket. A frekventált területeken kutatócsoportok vizsgálják a csípésszámot a gyérítés időpontját megelőző és az azt követő 24 órával.

 „Ezt szippantócsővel végezzük el és ez azt jelenti, hogy 10 percre vagy 15 percre kiállunk arra a területre és azt figyeljük, hogy hány csípőszúnyog repül ránk. Azokat összegyűjtjük, külön utána természetesen fajszintig meghatározzuk, de a számadatokat, amit 10 perc vagy 15 perc alatt tudtunk összegyűjteni, azt felszorozzuk egy órára és ez az eredmény, tehát az egy órára kerekített érték az, amit a kutatócsoportnak le kell adnia a katasztrófavédelemnek.” - tette hozzá a doktornaduszhallgató.

Szúnyoggyérítésre lehet még a nyáron számítani. Az időpontokról folyamatosan fogják tájékoztatni a lakosságot. Az ULV eljárás során a kémiai gyérítőszer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra és növényekre ártalmatlan. Hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatását követően néhány órával lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt az anyag.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Keszthely
Keszthelyen hétfő este volt szúnyoggyérítés.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Most még nem jelentenek nagy veszélyt ránk és az élővilágra a vérszívók.
| 2022. máj. 5. csütörtök 16:48 | Keszthely, Gyenesdiás
A szúnyoggyérítést a Balatoni Szövetség évek óta biológiai úton végzi.
| 2020. szep. 24. csütörtök 18:14 | Keszthely
Keszthelyen szó esett a vízminőségről és a szúnyoggyérítésről is.
| 2020. ápr. 2. csütörtök 16:10 | Balaton
A biológiai beavatkozás során a mocsaras területek felett permeteztek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.