Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Figyeljünk a sünökre!
2020. ápr. 20. hétfő | Keszthely
Figyeljünk a sünökre!
Figyeljünk a sünökre, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A tüskések márciusban ébredtek fel téli álmukból, a kertekben pedig egyre több példánnyal lehet találkozni. A szakemberek szerint a lombhulladék alatt könnyen megbújhatnak, ezért az esetleges tűzgyújtás előtt mindig ellenőrizzük, hogy nem található-e alatta. A sünök a hasznos állatok közé tartoznak, ezért jó, ha kertünk lakói lesznek.

A sünök eredeti lakóhelyei az erdők, burjánzó cserjés területek, azonban remekül tudnak alkalmazkodni a városi környezethez is. Megtelepedésüket a megfelelő búvóhely megtalálása segíti. Mivel éjszakai állatok, ezért a nappalokat vackukban töltik el, melyek többek között lehetnek a nehezen megközelíthető sövények, nagy kiterjedésű talajtakaró tuják is. Az egyre jobban megszaporodó tavaszi munkálatokkal is a kertekbe csábíthatóak. A komposzthalom és az esetlegesen megnövekedett áglerakatok ugyanis tökéletes búvóhelyül szolgálnak a sünök számára. Ezért fokozottan oda kell ezekre figyelni.

„Ilyenkor az egyik legrosszabb gyakorlat, ami más okból is kerülendő, amikor felgyújtják ott helybe. Ugye én már hallottam olyan véleményt, hogy áh semmi gond, ha felgyújtjuk a rőzserakást, mert ha süni van alatta, akkor elszalad. Na most, az a gepárd. Ugyanis a sünik úgy evolválódtak, az evolúció folyamán azért, alakult ki nekik tüskés bundájuk, hogyha bármi környezeti stressz éri őket, tehát megijednek, akkor első körben összegömbölyödnek és a tüskés bundájuk védelmére bízzák magukat. Na most hogyha jön a tűz, ropog a tűz, meleg van, akkor a sün nem fog elszaladni, hanem összegömbölyödik és ott fog elpusztulni.” - mondta el Orbán Zoltán az MME szóvivője.

Hozzátette, a több napja felhalmozott áglerakat alá akár egy nap alatt is be tud költözni a sün. Így a feldolgozás alkalmával érdemes óvatosan átvizsgálni a kupacot, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincsen ott az állat. Ha mégis találunk, lehetőleg hagyjuk ott számára a búvóhelyül szolgáló halmot. A szakember szerint egyre kevesebb vackot tudnak a sünök felfedezni, így érdemes számukra készíteni, melyhez segítséget nyújt az MME videója is. A sünszállások teteje levehető, így könnyen fel lehet azokat tölteni száraz levéllel, fűvel és könnyen ellenőrizhetőek a tüskéshátúak is. Ökoszisztéma szolgáltatása is van ennek az állatnak, így jó, ha kertünk lakója lesz.

„A sünök esetében az ökoszisztéma szolgáltatás kettős. Egyrészt ha ott vannak, akkor összeszednek mindenféle gerinctelent, ahogy a régi népnyelv hívta, mindenféle fírgöt, amik ugye rágják a kiskertet is. Ez az egyik ökoszisztéma szolgáltatás, ami mondjuk fizikai. És van a mentális ökoszisztéma szolgáltatásuk, hogy a süniknek a cukiság faktora, hacsak nem vagyunk mi is giliszták és fírgök, akkor ezerplusszos. Tehát jó a sünikkel együtt élni, mert jópofák, főleg, amikor a nőstények vezetik a kölykeiket.”

Orbán Zoltán azt javasolja, bár sokan raknak ki a sünöknek ételt, mégse  etessük őket. Főleg ne adjunk nekik tejet, mivel könnyen elpusztulhatnak tőle. Az ingyen koszttól elkényelmesedhetnek, melynek következtében egy életre nem való süngeneráció alakulhatna ki.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A kerti tavaszi munkák során fokozottan figyeljünk a rőzserakásokban megbújó állatokra.
| 2022. ápr. 20. szerda 15:46 | Keszthely
A kertrendezésénél kiemelten figyeljünk az állatokra, hiszen kifejezetten hasznosak is lehetnek.
| 2023. máj. 25. csütörtök 18:23 | Keszthely
Egyszerű megoldásokkal a városban is lehet természetbarát kertet kialakítani.
| 2022. máj. 23. hétfő 15:49 | Keszthely
Megnyitott a Kályhás kert.
| 2021. nov. 12. péntek 14:12 | Keszthely
Rovarok, madarak és egyéb állatok is beköltözhetnek hozzánk, ha jól gondozzuk a kertet.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.