Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Megújult a zalavári plébánia épülete
2020. júl. 13. hétfő | Zalavár
Megújult a zalavári plébánia épülete
A Magyar Falu Program támogatásából több mint 22 millió forintból újították meg a zalavári plébániát. A műemlék jellegű épület konyháját és fürdőjét rekonstruálták, valamint cserélték az ablakokat is. Kültéri javításokat is végeztek rajta, azonban nehezítette a munkát, hogy a műemlékvédelem miatt az eredetiekkel megegyező kiegészítőkkel kellett ezeket megvalósítani.

Megújult konyha a zalavári plébánián. Kicserélték a konyhabútort és a csapot is. Mindent helyi és környékbeli szakemberek segítségével valósíthattak meg. A munkálatoknak márciusban álltak neki, melyet határidőre tudtak befejezni. Az egyházközség nyújtotta be a pályázatot a Magyar Falu programra, melyet azonnal meg is nyertek. A felújítási munkákra 22 millió forintot költhettek el. 

„1846-ban építették ezt a plébániát. Ez a plébánia egy hagyományos, egy gótikus, tele gyönyörű ilyen felépített belső részekkel. Gyönyörű ablakkivágásokkal, mindennel, de annyira elavult már, hogy egyszerűen foglalkozni kellett vele. Már többször volt róla szó, hogy pénzt szerzünk ennek a felújítására. Nem sikerült, most a Magyar Kormány által meghirdetett faluprogram, annak is az egyházi oldali részéből sikerült egy olyan 22 millió forintot biztosítani, amely műemlékek esetében meghatározott célra lehet fordítani.” - mondta el Berkenyés István a Kaposvári Egyházmegye megbízottja.

A konyha mellett a fürdőszoba is teljesen fel lett újítva. Új csempét, bojlert, zuhanyzót kapott a helyiség és a vizes blokkok is ki lettek cserélve. Az intézmény udvarán nyári táborokat is rendeznek, így férfi és női mosdót is külön alakítottak ki. Az épület belső terén kívül a külső helyszínen is végeztek munkálatokat. Többek között megújult a külső homlokzat is, valamint korszerűbbre cserélték a csatornákat is. Az épületen a külső ablakokat is kicserélték, azonban az eredetiekkel megegyező vasalatokkal kellett ezeket megvalósítaniuk a műemlékvédelem miatt. Ugyanezért a kőből készült lépcsőket is csak csiszolták a szakemberek, hogy az épület megőrizze eredeti kinézetét.

„A külső homlokzatát esztétikussá tettük, illik a környezethez. És ez az esztétikus homlokzat pillanatnyilag azt jelenti, hogy Zalavárnak ez a műemlék jellegű épülete mondjam azt, hogy a Dunántúl egyik legszebb műemléke lett. Ahol érdekesek a színek, érdekesek a lábazati szín. De ugye itt a műemlék felügyelő határozta  meg, hogy milyen legyen a falszín. Kutatásokat kellett végezni.”

Berkenyés István elmondta, műemlék jellegű épület felújítására nehéz engedélyt kapni. 2016-ban is pályáztak rá, azonban akkor elutasították a kérvényt, most azonban hiánypótlás nélkül sikerült megvalósítani a rekonstruálást. Az előzetes információk szerint a héten kapják meg a használatba vételi engedélyt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 7. szerda 18:05 | Zalavár
Sikeres évet zárt Zalavár. Beruházások valósultak meg és támogatásokra is jutott a költségvetésből.
| 2023. dec. 5. kedd 19:04 | Zalavár
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:15 | Sármellék
Bulgáriai gyerekek vendégeskedtek Sármelléken.
| 2023. nov. 15. szerda 16:38 | Sármellék-Zalavár
A beruházás a helyiek közlekedése mellett a kerékpáros turizmust is szolgálja.
| 2023. szep. 26. kedd 11:10 | Zalavár
A közösség és a szervezők Templom100 elnevezéssel rendeztek programsorozatot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.