Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elkészült a zalavári betlehem
2023. dec. 5. kedd | Zalavár
Elkészült a zalavári betlehem
Európa legnagyobb beltéri betlehemét Vörsön építik meg 1948 óta. A Kis-Balatonnál viszont még egy település büszkélkedhet, nagyméretű templomi életképpel. Advent első vasárnapjára Zalaváron is elkészült a betlehem. A községbe betérőket hangulatos köztéri képek is fogadják.

Hétköznapi, színes téli életképek ember nagyságú figurákkal. Ez fogadja a Zalavárba érkezőket. A település több utcáján látható olyan köztéri, lakossági alkotás, amiből nem hiányzik a humor, a mindennapi életben előforduló pillanat sem. Az iskola udvarán óriási adventi koszorú, amelynek gyertyái könnyűbetonból készültek. Az elkészített alkotások között megtalálható Jézus születése is az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő templom előtt. Mindez lakossági összefogással készült el.

"Van egy csapat,akit állandóan összehívok, és velük együtt készítjük el. De mindent. Tehát varrtunk, hozzáadtunk dolgokat. Tehát mindenki valamit hozzáhozott, akár a bábukat. A fejeket úgy rendeltük meg, úgy festettük meg, a ruhákat megvarrtuk. Tehát ez teljesen a csapat és az összefogással működik. És az összes díszítés, amit kitalálunk."- adott tájékoztatást Kuruczné Szabó Henrietta.

A templomba lépve látható a várakozást is szimbolizáló bibliai életkép, amelyet évről-évre felállítanak adventre Zalaváron. Minden évben bővült az alkotás, a többszöri módosítást követően végleges állapotát 2013-ban nyerte el. A szentcsalád és a betlehemi istálló szobrai régi figurák. Lakossági felajánlások voltak egykor, amit felújítottak. 50 négyzetméteren, építették meg a jelenetet. A felhasznált anyagok nagy mennyiséget tesznek ki. Közel két köbméter fenyőág, tíz tábla OSB lap,30-40 m léc, 35m deszka, négy talicska homok, egy vödör kőpor és 25 láda mohát építettek be. A készítők szabadidejükben építik a betlehemet.

"Nyilván a kezdetekben,hogy kialakult a megfelelő koncepció, mindennek a helye. Pontosan, hogy hol helyezkedik el a patak, a tavacska, ami látható, megelevenedik az életképben, ez gyakorlatilag idén most már odáig jutottunk, hogy egy nagyon összeszokott csapattal építjük a betlehemet és rekord idő alatt, gyakorlatilag másfél nap alatt építettük fel, ami szinte hihetetlen. Tehát aki eljön megnézni, az csodálkozva ámul és bámul, s nem érti, hogy készülhetett ez ennyi idő alatt el."- mondta Lucz József polgármester.

A  Máriával, Józseffel, a  három királyokkal és a  báránykákkal igazi hamisítatlan istálló hangulatot idéző életkép egyetlen mozzanata még hiányzik. Szenteste kerül majd be a kis Jézus a jászolba. Az ország egyik legnagyobb betlehemi alkotása vízkeresztig látható a zalavári templomban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Zalavár
Zalavár harmadik alkalommal csatlakozott a népviselet napjához.
| 2024. feb. 2. péntek 18:09 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Csüllög Zsófia néprajzos-muzeológus
| 2024. jan. 16. kedd 12:16 | Keszthely
Ebben az évben egyik ünnepnap sem esik hétvégére. A szálláshelyeknek kiemelt időszakok a hosszú hétvégék.
| 2023. dec. 23. szombat 17:04 | Keszthely
Rendhagyó módon szombaton gyújtották meg Keszthelyen a szeretet lángját.
| 2023. dec. 8. péntek 15:34 | Keszthely
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.