Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Szobrot avattak Bertha Bulcsu emlékére
2020. szep. 7. hétfő | Balatongyörök
Szobrot avattak Bertha Bulcsu emlékére
Mellszobrot állítottak Bertha Bulcsunak Balatongyörökön. A település régi álma vált valóra az alkotás felavatásával, az író, szerkesztő ugyanis ezer szállal kötődik Balatongyörökhöz. Az avatón részt vett Bertha Bulcsu özvegye és lánya, aki számára rendkívül megható és felemelő volt, hogy édesapjának emléket állítottak.

Bertha Bulcsu számos kötetében jeleníti meg a Balaton nyugati medencéjét. Gyermekkorának színhelye Balatongyörök, írásaiban számos helyszín és személy elevenedik meg. A településen hosszú ideje őrzik az író emlékét, hiszen a művelődési ház az ő nevét viseli. Most azonban egy mellszobrot is felállítottak a Polgármesteri Hivatal udvarán, tisztelegve ezzel az alkotó előtt.

„Nagy Franciskával találkoztam 2014-ben a Művészeti Akadémián egy balatongyöröki könyv bemutatóján, ahol Franciska bemutatott Kő Pál szobrászművésznek. Elmondták, hogy ők, ha az önkormányzat partner ebben, szívesen felállítanának egy szobrot Balatongyörökön. Innét indult az egész történet. Közben Kő Pál szobrász nem tudta vállalni a munkát, így Szabó Tamást találtuk meg erre a feladatra, és még néhány év kellett a hat év alatt, hogy forrást is tudjunk szerezni.” - tájékoztatott Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

Biró Róbert hozzátette, a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatának köszönhetően sikerült forrást szerezni a szobor felállításához. Bertha Bulcsu munkásságát Stamler Ábel szerkesztő, vallásfilozófus méltatta. Elhangzott, Bertha rendkívül sokoldalú alkotó volt, és számos gondolata ma is aktuális. Stamler Ábel hozzátette, az író mellszobra emlékezteti az utókort az alkotó gazdag életművére és érzékeny látásmódjára.

„Egy nagyon erősen Balatongyörökhöz és az Észak-Balatonhoz vagy a Balaton egészéhez köthető szerző, aki a Balaton mindennapi problémáival foglalkozott évtizedeken keresztül, őróla emlékezünk. Nem pusztán a személyéről, hanem arról is vagy arra is emlékezünk, hogy milyen problémákat látott, amelyek adott esetben továbbgyűrűznek mind a mai napig, és esetleg ő megoldási javaslatokkal élt ezekkel a problémákkal kapcsolatban.” - emelte ki a szerkesztő, vallásfilozófus.

Bertha Bulcsu mellszobrát Biró Róbert polgármester és Nagy Franciska, az író özvegye közösen leplezték le. Az ünnepségen részt vett Bertha Bulcsu lánya, Bertha Franciska is, aki nagy szeretettel emlékezett az édesapára, a Balatonon töltött nyarakra és a regények, novellák megszületésének folyamatára.

„Rendkívül szoros és összetartó család volt, mindig együtt voltunk, és így én is egészen pici koromtól kezdve részt vettem mindenben, ami a család élete volt, beleértve az irodalmi művek születését. Tehát ott voltam és láttam percről percre a folyamatot, ahogyan kigondolta, ahogy gondolkodott, ahogy jegyzetelt, ahogy megbeszélték az anyukámmal.” - mondta Bertha Franciska.

Bertha Bulcsu balatongyöröki mellszobra Szabó Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Balatongyörök jövőre fennállásának 900. évfordulóját ünnepli, így az alkotás és a körülötte lévő park rendbetétele része a jubileumra való felkészülési folyamatnak.          

Regman Karola - Keszthelyi TV            

| 2023. nov. 8. szerda 14:05 | Zalavár
Véget ért a Rózsafüzsér Királnyéja templom 100 éves jubileumának ünnepségsorozata.
| 2019. ápr. 15. hétfő 17:35 | Badacsonytördemic
A badacsonytördemici templom oldalán avattak domborművet a keresztény vértanú számára.
| 2018. nov. 16. péntek 17:15 | Keszthely
A Szent Miklós temetőben felavatták Túri Török Tibor alkotását.
| 2018. máj. 4. péntek 18:01 | Keszthely
Hazánk egykori bíboros-hercegprímása tiszteletére avattak szobrot Keszthelyen.
| 2023. nov. 1. szerda 16:34 | Keszthely
Ebben az évben is megnövekedett a forgalom a keszthelyi temetők környékén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.