Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Trianon emlékparkot avattak az Apáti nevű települések találkozóján
2020. szep. 8. kedd | Zalaapáti
Trianon emlékparkot avattak az Apáti nevű települések találkozóján
A jövőnek épült a Trianon emlékpark Zalaapátiban – hangzott el az emlékmű ünnepélyes avatásán. A Zalai faluban szombaton tartották az Apáti nevű települések 23. találkozóját, amelyen idén 11 település képviseltette magát. Az avatáson elhangzott, a magyarság megmaradásának záloga az összefogás, amelyet az ehhez hasonló rendezvények is elősegítenek.

Megkondították a harangot és emléktáblákat is elhelyeztek az Apáti nevű települések elöljárói a Trianon emlékműnél. Zalaapátiban szombaton avatták fel azt a parkot, amely az 1920-as békediktátumnak állít emléket. Az esemény az Apáti nevű települések találkozója alkalmából valósult meg, amely 23 éve fogja össze a hazai és határon túli községeket.

„Az összetartozást és a közösséget jelképezi. Nagyon nagy öröm számomra, hogy ismét Zala megyei település rendezheti meg ezt a találkozót, hiszen tavaly nálunk, Alsónemesapátiban mi voltunk a házigazdák, és legalább ekkora szeretettel vártak minket, úgyhogy gratulálok Zalaapátinak.” - mondta Pereszteginé Cziráki Katalin, Alsónemesapáti polgármestere.

A park avatóján elhangzott, az emlékhelyet a jövőnek építették. Zalaapáti polgármestere kiemelte, 2020 az összetartozás éve, így a park emléket állít minden hazai és külhoni magyarnak, aki Trianon miatt fizikailag és lelkileg is sokat szenvedett. Vincze Tibor hozzátette, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövő generációja se felejtse el a békediktátum aláírásának körülményeit és annak következményeit.

„A jövőnek építjük, hogy el ne felejtsék sohasem, hogy volt egy ilyen, úgynevezett békeszerződés, amelyik miellenünk, vesztesek ellen irányult, amelyik a harag, a gyűlölet és a megtorlásra épült, én úgy gondolom. Mi magyarok ennél többek vagyunk, és mi nem fogunk és nem is akarunk hasonlóképpen gondolkodni, mert mi békeszerető emberek vagyunk, de ugyanakkor pedig mindenképpen van tartásunk.” - emelte ki Zalaapáti polgármestere.

Zala megye kormánymegbízottja is az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Dr. Sifter Rózsa emlékeztetett, Magyarország kormánya kiemelt figyelmet fordít a nemzetegyesítésre, hogy a határon túl élő magyarok is idetartozónak érezhessék magukat. Elhangzott, egy nemzet csak a gyökerei megtartásával maradhat erős, így a legkisebb faluban is meg kell őrizni a magyarságot.

„A kormány különösen nagy gondot fordított arra, hogy a méltó megemlékezéseket támogassa. Ezzel a lehetőséggel élt Zalaapáti is, és annál is inkább felemelő volt ez az esemény, hiszen több Apáti nevű település is részt vett ma ezen az ünnepségen, kifejezve az összetartozást, hiszen, ahogy én is megemlítettem, a magyarság fennmaradásának az egyik alapja az összefogás határon innen és határon túl.” - tájékoztatott Zala megye kormánymegbízottja.

A park felavatását követően a rendezvénytéren folytatódott a programok sora. Az Apáti nevű települések 23. találkozóján idén 11 település képviseltette magát. A szervezők nagy sajnálatára a járványhelyzet miatt a határon túli falvak, községek idén nem vehettek részt a programon.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
104 éve írták alá a trianoni békediktátumot, az évfordulón megszólaltak a keszthelyi harangok.
| 2023. jún. 5. hétfő 14:43 | Keszthely
Keszthelyen is megemlékezést szerveztek a nemzeti összetartozás napján.
| 2022. jún. 6. hétfő 17:28 | Keszthely
A nemzeti összetartozás napján Keszthelyen is minden évben megemlékeznek az eseményekről.
| 2022. jan. 10. hétfő 15:43 | Keszthely
Új szemszögből mutatja be a dokumentum-játékfilm a trianoni békediktátum eseményeit.
| 2021. nov. 2. kedd 16:41 | Keszthely
A társaságból mintegy 60-an vettek részt a Festetics-kastélyban rendezett eseményen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.