Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A szüret ünnep Gyenesdiáson
2020. szep. 9. szerda | Gyenesdiás
A szüret ünnep Gyenesdiáson
A szüretet ünnepelték szombaton Gyenesdiás lakói és a településen működő civil szervezetek. A mulatság a szüreti felvonulással kezdődött, majd a Termelői Piacon felállított színpad elé várták a közönséget. Idén is volt látványpréselés és mustkóstolás, a programban pedig népzene, néptánc, operett, a rendezvényt pedig szüreti bál zárta.

A hagyományokhoz híven, a Kossuth Lajos utca elejéről indultak a szüretelők. A menetet lovasok vezették, őket követték a tánccsoport tagjai, a gyenesdiási gyerekek szüleikkel együtt, valamint helyi és környékbeli civil szervezetek képviselői. Az út mentén pálinkával is megkínálták a szüretelőket, akik jó hangulatban, néhányan énekszóval vonultak a Madách utca érintésével a piacra.           

A Termelői Piacnál is sokan várták a menetet, fiatalok és idősek egyaránt integettek és fényképeket készítettek. A szüreti felvonulás oszlopos tagjai a gyenesi néptáncosok, akik nagy örömmel vesznek részt a mulatságban, a színpadon pedig lehetőségük adódik bemutatni mindazt, amit az elmúlt évben tanultak.

„Nagyon jól érezzük magunkat, minden évben szoktunk jönni, ez egy ilyen kötelező program a tánccsoportunknak. Ez egy ilyen közösség összetartó is, a táncosaink is itt megmutathatják, hogy mit tanultunk az elmúlt évben, régi táncokat is elő szoktunk venni, és jól érezzük magunkat. Erről szól nekünk ez az egész táncolás itt.” - mondta Dongó Árpád, a Gíenes Néptáncegyüttes tagja.

A szüreti mulatság elmaradhatatlan eleme a préselés bemutató. Gyenesdiás évek óta gondoskodik arról, hogy a program résztvevői beleshessenek a borkészítés előszobájába. A szakemberek azt mondják, a préselés nem könnyű munka, és arra is oda kell figyelni, hogy a ledarált szőlő levét a lehető legjobban kinyerjék.

„Jól ki kell nyomni a szőlőt. Először le kell darálni, és az összetört szemeket rátenni a présre, és ami még maradt a lében, vagyis a magban azt a prés által kinyomjuk az összeset, és így marad egy olyan 80%-os, a szőlőmagnak a 80%-át kinyomjuk.” - mondta Szőlős József.

A hagyományokhoz híven a kisbíró alapozta meg a hangulatot a színpadon. Ezt követően a bíró tett jelentést a szüret kezdetéről a település vezetőjének. Gál Lajos megnyitójában elmondta, szüret idején Gyenesdiás ünnepel, hiszen egy hegyközségi múlttal rendelkező településnek ez az időszak nem csak a munkáról szólt. Hozzátette, a jelenlegi járványhelyzetben nagy öröm, hogy lehetőség van közösségi programok megszervezésére.

„Egy picit az ünnepre vágynak az emberek, a kimozdulásra vágynak az emberek. Mindig is egy olyanfajta mulatság volt, amikor találkoztak egymással az emberek. Ebben a nehéz járványügyi helyzetben bizony el lehet mondani, hogy nagyon sok volt a közösségi nélkülözés, és sokak lábában ott maradt a tánc, sokak torkán az ének, és kikívánkozik onnan.” - tájékoztatott Gyenesdiás polgármestere.

A gyenesi szüreten helyi és környékbeli szervezetek is részt vettek, a vendégek pedig az ország minden pontjáról érkeztek.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
| 2024. szep. 9. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
A borkészítésnek nagy hagyományai vannak a tóparti településen.
| 2024. szep. 3. kedd 19:15 | Balatongyörök
Nagy népszerűségnek örvendett a balatongyöröki szüret és halászléfőző verseny.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
12:00
Képújság
18:00
Göcsej Filmfesztivál
18:52
Göcsej Filmfesztivál
19:20
Savaria Filmfesztivál
19:44
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Göcsej Filmfesztivál
21:52
Göcsej Filmfesztivál
22:20
Savaria Filmfesztivál
22:44
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.