Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Életre kel a Balaton fénykora
2020. okt. 7. szerda | Keszthely
Életre kel a Balaton fénykora
A Balaton fénykorát, a 18-20. századi fürdőkultúrát mutatja be Kovács Emőke kötete. A Balatoni impressziók számos történeten keresztül foglalkozik a tó ikonikus helyeivel és kiemelkedő alakjaival. A könyvet hétfőn mutatták be a Fejér György Városi Könyvtárban, ahol egy fotókiállítás is nyílt a Balatoni Értékmentés csoport jóvoltából.

Tájak, sorsok és emberek elevenednek meg Kovács Emőke kötetében. A tavasszal megjelent könyv a Balaton 19-20. századi történelméből táplálkozik, azonban az írások mindegyikének van 21. századi kifutása. A kötet célja nem csak a szórakoztatás és a történetmesélés, hanem a napjainkban oly fontos balatoni értékmentés is. Kovács Emőke két évtizede kutatja a tó történetét, így olyan figurákat is felelevenít akik ma már kevésbé ismertek a nagyközönség előtt.

„Úgy érzem, hogy a 21. század emberének, ebben az illúzióvesztett világban kellenek a fogódzók, és leginkább az emberi sorsokon keresztül tudunk eljutni ezekhez a fogódzókhoz. Nagyon sok olyan balatoni sorstörténet van, ami példaértékű. Nagyon nagy a merítés, mert az ismert neveken kívül, mint Eötvös Károly vagy Kisfaludy Sándor vagy Udvardy Erzsébet vagy Egry József vagy Borsos Miklós, ott vannak a kevésbé ismertek, mint Virius Vince vagy Gaál Gaszton vagy Sass Brunner Erzsébet, akik mind-mind nagyon fontos mérföldkövet jelentettek – a tevékenységük – a tó életében.” - e,elte ki a Balaton-kutató történész.

A Balatoni impressziók című kötetet az Országos Könyvtári Napok keretein belül mutatták be Keszthelyen. Kovács Emőke beszélt a történetek megszületésének hátteréről, a kötetben megjelenő alakok leszármazottainak felkutatásáról és a balatoni értékmentés kiemelkedő fontosságáról is. A könyvbemutatóhoz társult egy fotókiállítás is, ahol a Balatoni Értékmentés facebook csoport tagjainak alkotásait vehették szemügyre az érdeklődők.

„Mi egy amatőr csoport vagyunk. Tehát itt nem profi fotósokra kell gondolni, hivatásos művészekre, hanem tulajdonképpen balatoni értékmentőkre, rajongókra, akik óvják, féltik a tavat és próbálják valamilyen formában bemutatni a többieknek, kedvet adni hozzá. Visszük a Balaton hírét a szélrózsa minden irányába. A Balaton jó hírét visszük a szélrózsa minden irányába. Tulajdonképpen semmiféle kritérium nem volt, annyi, hogy egy balatoni képet kellett feltölteni a facebookra.” - tájékoztatott Bánki Károly, a Balatoni Értékmentés Facebook csoport alapítója.

A kiállított fényképek és a kötetben megtalálható történetek jól kiegészítik egymást. A képek mellett a könyvből vett idézetek találhatók, fokozva ezzel is a hangulatot. A Balatoni impressziók kölcsönözhető a Fejér György Városi Könyvtárból, a kiállítást pedig október 18-ig lesz látható az olvasóteremben.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Keszthely
Címvédés volt a Kékszalagon. Az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty ért elsőként célba az 56. tókerülő versenyen.
| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. jún. 26. szerda 19:15 | Balaton
A vízimentők a balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.