Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Harminc fával gazdagodott Balatonszentgyörgy
2020. okt. 8. csütörtök | Balatonszentgyörgy
Harminc fával gazdagodott Balatonszentgyörgy
Az Agrárminisztérium által kezdeményezett “Településfásítási program” keretében Balatonszentgyörgy harminc darab fát kapott: keskenylevelű kőriseket, platán- és nyírfákat. A településen az egyre jobban elöregedő, emiatt kivágásra ítélt fák pótlása éppen napirenden volt, így a program ebből a szempontból jókor jött. Az aradi vértanúkra emlékezve, ünnepélyes faültetésre került sor szerdán.

A balatonszentgyörgyi futballpálya keleti oldalán kialakított parkban egy jelképes faültetés keretében vette át a település a harminc darab fát. A munkában részt vett Rácz András környezetügyért felelős államtitkár is. Elmondta: az ország ötszáz települése részesült a tavaly indult országfásítási program keretéből, ezek egyike Balatonszentgyörgy. "Maga a településfásítási program célja, hogy Magyarországon a fával borított területek arányát 27 %-ra emeljük 2030-ra. A rendszerváltás óta nem volt ilyen nagyszabású, ilyen széles országfásítási program" - nyilatkozta.

Az esős, ám a faültetésnek kedvező idő ellenére megtartott ünnepély során az államtitkár elmondta továbbá: véleménye szerint a program tovább mélyíti a helyi lakosság identitástudatát amellett, hogy a klímaváltozás ellen is jelentős lépés. Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte: az öröm mellett a tiszteletről és a háláról is kell beszélni, mivel Balatonszentgyörgyön jövőépítés zajlik. A rendezvényen részt vett a térség országgyűlési képviselője, Móring József Attila is, aki úgy fogalmazott: gazdagabb lett Balatonszentgyörgy a faültetéssel, de ebből a környékbeli emberek is profitálnak. Majd hozzátette: "Egy különleges fejlesztése ez a településnek, amelyből Somogy megyében összesen 25-en, tehát a Somogy megyei települések alig 10 %-a pályázott sikerrel. Ezért is elismerés, hogy ügyesek voltak a szentgyörgyiek."

Az elnyert harminc fából tizennégy került a futballpálya melletti parkba. Ezekre névtáblák kerültek, amelyek a tizenhárom aradi vértanú és Batthyány Lajos miniszterelnök nevét viselik. Balatonszentgyörgy polgármestere, Farkas László Nándor örömét fejezte ki, hogy a “Településfásítási program” éppen akkor látott napvilágot, amikor a település az elöregedett fákat pótolni kívánta. "Ahol most állunk, ez egy kicsi emlékliget lesz, hiszen az ültetés időpontja és az aradi vértanúkra való emlékezésünk szinte egy napra esett, és ezért úgy gondoltuk, hogy 13+1 fát itt ültetünk el, ezen a területen. Itt egy utca menti területet látunk, ahol szabad gyepes rész volt" - mondta el a polgármester.

A “Településfásítási program” keretében az országban tizenkétezer fát osztott ki az Agrárminisztérium. Somogy megyébe hatszázötvenkettő darab csemete került.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. nov. 28. kedd 14:21 | Keszthely
Közösségi faültetést szervezett az Erzsébet ligetben a Keszthelyi Városvédő Egyesület.
| 2023. nov. 14. kedd 16:52 | Keszthely
Az idén ősszel összesen 234 csemetét ültetnek el városszerte több helyszínen.
| 2023. okt. 13. péntek 15:54 | Keszthely
Elindult a Keszthely a fasorok városa című program, de újabb csemetékre is pályáznak.
| 2023. máj. 22. hétfő 16:55 | Keszthely
Folyamatosan nyírják a füvet Keszthelyen és fákat is ültetnek városszerte.
| 2023. jan. 30. hétfő 17:00 | Balatongyörök
Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.