Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Mozigépet mentettek meg az utókornak
2020. dec. 15. kedd | Sármellék
Mozigépet mentettek meg az utókornak
Újabb filmtörténeti kincs került a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület tulajdonába. A keszthelyi székhelyű civil szervezet Sármelléken bukkant egy cseh gyártmányú vetítőgépre. Az üzemképes masina egyelőre az egyesület raktárába kerül. A 2016-ban alakult szervezet szándéka, hogy egy filmmúzeumot alakítson ki Keszthelyen. Jelenleg is folynak tárgyalások, hogy hol kaphat helyet a különleges gyűjtemény.

42 éve telepítették Sármellékre a Meo 4 típusú mozigépet. Az eredeti xenon lámpaházas cseh gyártmányú berendezés még mindig üzemképes. Bodor József mozigépész szerint jó állapotban van a masina, sok ilyet szervizelt a szakember. Azt mondja, hogy a nagyobb forgalmú mozikban volt elterjedt ez a típus a ’70-es, ’80-as években.

„Jó széria volt szervi szempontjából. Elég üzembiztos volt. Nagyon kopó, romló alkatrész nem volt benne, nem úgy mint az ezt követő MEO 5X sorozatnak. Ebben még benne volt az a békebeli anyag, amit úgy neveztünk, hogy tartós és örök életre tervezték, tehát nem a mai rendszerre, hogy vedd meg, használd és dobd el” - nyilatkozta Bodor József. 

Bodor József szerint ez a mozigép olyan, mint a lóvasút, lejárt az ideje. A mozigépész azt vallja, lehet, hogy ennél szebbek a mai digitális gépek, de nem jobbak. A több mint 300 kilogrammos berendezést szétszerelték, hogy el tudják szállítani. 1978-ban érkezett Sármellékre a masina, egy rövid átépítés idejére elkerült a művelődési házból, majd 1982-től egészen 2004-ig vetítettek vele Sármelléken. A település polgármestere, Horváth Tibor felidézte, népes közönség kísérte figyelemmel a helyi moziműsort: „Én gyerekkoromba emlékszem, hogy teltházas mozielőadások voltak a ’80-as évek elején, közepén. Például a Ben-Hurra emlékszem, amikor többszöri előadást kellett megvalósítani, annyi érdeklődő volt a Ben-Hurra, hogy napi két előadással lehetett csak az igényeket kielégíteni. Egy jó mozigép volt. Sajnos az ilyen fajta mozizásnak én úgy gondolom eljött a nyugdíjazásának az ideje.”  

A vetítőgépet a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesületnek ajándékozta a település. Szávics Gyula elnök és társai folyamatosan kutatják és gyűjtik a térségben fellelhető filmtörténeti érékkel bíró vetítőgépeket, berendezéseket. Az öt éve alakult civil szervezet célja, hogy az összegyűjtött relikviákat bemutassák a nagyközönségnek.  

„Úgy szeretném, hogy Keszthelyen legyen a filmmúzeum, hisz ez a város méltó arra, hogy egy ilyen múzeumot befogadjon és működtessen is. Folynak erre tárgyalások már több éve az akkori és a mostani polgármesteri hivatallal. Jó eredményeket érünk el, de még tárgyalások, illetve pénz kérdése az egész, hiszen minden pénz” - mondta Szávics Gyula, a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke. 

Szávics Gyula hozzátette, jelenleg is folynak a tárgyalások és több lehetséges helyszín is felmerült már a filmmúzeum számára. A Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület nagyon sok felajánlást kap az ország minden részéről. A szervezet 2016-ban, tíz fővel alakult, de ma már mintegy 40 aktív tagjuk van.

| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2023. feb. 8. szerda 14:05 | Gyenesdiás
A Díszmagyar című filmet vetítették a Régi idők mozija programon.
| 2021. dec. 10. péntek 19:05 | Gyenesdiás
Régi mozigépeket ajánlott fel Gyenesdiás Szávics Gyula gyűjteményébe.
| 2020. aug. 6. csütörtök 17:45 | Keszthely
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
| 2020. feb. 28. péntek 15:36 | Budapest/Keszthely
Egy keszthelyi diáklány, Kéri Anna Katica nyerte meg a Nagy Magyar Filmteszt országos versenyét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.