Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Településképet rendeztek és új falubuszt is vásároltak Válluson
2021. jan. 26. kedd | Vállus
Településképet rendeztek és új falubuszt is vásároltak Válluson
A szándék és az önerő megvan, csak sikeres pályázatra várnak Válluson. A zsákfalu vezetésének legfőbb célja, hogy bővítsék és felújítsák a kultúrházukat, ami a hivatal mellett több funkciót is ellát. 2020-ban két nagyobb beruházása volt a falunak, új kisbuszt vásároltak és a BFT támogatásának köszönhetően tovább rendezték a településképet. Hogy megállítsák az elöregedést, szeretnék erősíteni a kapcsolatot a Balaton-parti településekkel és fellendíteni a turizmust.

Vállus a Balaton Fejlesztési Tanácstól nyert támogatást. A településkép javítását szolgáló közel ötmillió forintos támogatáshoz 10 százalék önerőt kellett adni a falunak. A 2019-ben befejeződött csapadékvíz-elvezetési projektet kiegészítve a szegélyköveknél fektettek le zöldágyásokat, rézsűket igazítottak és áthelyezték a játszóteret a faluközpontba. Az idei évben egy fitneszparkot is telepítenek a rendezvénypajta szomszédságába.

A Magyar Falu Program keretében vásárolták új kisbuszt. A domborzati és éghajlati viszonyok miatt négykerék-meghajtásos járművet vettek a 15 millió forintos támogatásból.  A korábbi hivatali épületet értékesítették. Az ebből befolyt összeget szeretnék kiegészíteni a régi falubusz eladásával, hogy önerőt biztosítsanak egy tervezett beruházáshoz. A faluközpontban álló kultúrházat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. Így a hivatal, az orvosi rendelő, a könyvtár és kultúrház is egy helyen, megfelelő körülmények közt működhetne. 

„Megkockáztatom, hogy a költségvetésűnkbe összerakott pénzünket is mellétéve közel 20 millió forintos önerőt tudnánk vállalni. Én azt gondolom, hogy azért nem jellemző, hogy egy 125 lélekfős településen sokan elmondhatják, hogy így tudnak beleszállni egy komoly projektbe. Ennek ellenére sajnos negyedik alkalommal nem nyertünk a pályázattal. Biztos meg van ennek az oka, türelemmel várjuk, hogy ez egyszer nyerésre kerüljön. Ez lenne a legfőbb tervünk” - nyilatkozta Herczeg Bála polgármester. 

A polgármester hozzátette, kitartóan pályáznak erre a lehetőségre, csak úgy mint a falun áthaladó egyetlen utcájuk aszfaltozására is. Ha ez utóbbi sikerülne, akkor a csapadékvíz-elvezetés kiegészül és teljes lenne az infrastruktúra. A járvány adta pluszfeladatokat megszervezték, de a falugondnoki szolgálatot és ellátásokat nem vették igénybe, csupán egy megbetegedésről van tudomása a polgármesternek. A 125 lakosú faluban 14 óvodás- vagy iskoláskorú gyermek él. A polgármester szándéka, hogy élhető legyen a zsákfalu. Boltok és más szolgáltató nincsen.A település jövője érdekében kitörési pont kell. Szeretnék, ha a Keszthelyi-hegységen keresztülvezető úttal jobban összekapcsolódhatnának a Balaton-parti településekkel.

„Azt nem szeretnénk, hogy itt most egy nagy forgalmú úttá varázsoljuk, hanem a turisztikai fejlesztések, projektek érdeke mentén gyakorlatilag az életet egy kicsit kibővíteni. Ez oda-vissza igaz, a Balaton-partnak is bővülne a szolgáltatási lehetősége, ha nem megfelelő a Balaton vize, akkor van egy kirándulási pont. Most is látjuk, hogy nagyon nagy érdeklődés van a környezetünk iránt” - tette hozzá Herczeg Béla. 

A településvezetés legfontosabb célja, hogy családokat csábítson a faluba, különben elöregedik a falu. Herczeg Béla polgármester elmondta, nincsenek szerencsés helyzetben; az eladó ingatlanokat befektetők vásárolták meg, felverték az árakat, így az állami támogatásokat igénybe vevő családok számára túl magasak az ingatlanárak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 20. péntek 19:15 | Vállus
Az önkormányzati épület magába foglalja az orvosi rendelőt és a hivatali helyiséget is.
| 2024. szep. 18. szerda 19:15 | Vállus, Várvölgy
Mindkét település tavasszal szenvedett károkat a heves esőzések miatt.
| 2022. dec. 16. péntek 14:54 | Vállus
A beruházást a Magyar falu program támogatásával és önerővel valósították meg a településen.
| 2021. dec. 7. kedd 15:22 | Vállus-Várvölgy
Hagyományteremtő szándékkal szerveztek emléktúrát Válluson és Várvölgyön a néhai háziorvos tiszteletére.
| 2019. aug. 29. csütörtök 16:15 | Vállus
A rendezvényen bárki részt vehet pénteken 13 órától.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
07:23
Savaria Filmfesztivál
07:31
Egy csipetnyi szó
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
10:23
Savaria Filmfesztivál
10:31
Egy csipetnyi szó
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.