Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Felújítják és később bővíteni is fogják a vállusi kultúrházat
2024. szep. 20. péntek | Vállus
Felújítják és később bővíteni is fogják a vállusi kultúrházat
Megkezdődött a vállusi kultúrház felújítása. Az orvosi rendelőt is magába foglaló épület korszerűsítés és bővítése régi terve az önkormányzatnak. Kormányzati támogatással, 62,5 millió forintból végzik el a korszerűsítési és szerkezet felújítási munkálatokat. A faluvezetés terve, hogy több lépcsőben fejleszti az épületet.

Több mint száz éves Vállus önkormányzati épülete. A kultúrháznak, hivatali helyiségnek és orvosi rendelőnek is helyet adó épület felújításának terve 2007-ben fogalmazódott meg. Hét alkalommal adtak be pályázatot a felújításra, forráshiány miatt mindig tartaléklistára került a projekt, végül nem kaptak támogatást. Közben kritikussá vált az épület állapota.  A településvezetés és a térség országgyűlési képviselőjének lobbi tevékenysége most eredményes volt, a Miniszterelnökség külön keretéből kaptak végül támogatást. 

„Sikerült egy 62,5 millió forint nagyságrendű pályázati támogatást kapnunk, amivel már az állagmegóvást indítottuk el első körben. Már ott tartottunk, hogy akár a saját költségvetésünkből is, de muszáj ezt az állagmegóvást elindítani. Olyan régi a tető- és födémszerkezet, hogy az tovább nem volt biztonsággal tartható” - nyilatkozta Herczeg Béla polgármester. 

A nyáron elindult munka elsődleges célja az épület szerkezetének erősítése, rendbetétele. Az egykori családi házakból kialakított épület többszöri átépítésen esett át. Nem felel meg a kívánt funkció és a mai kor kívánalmainak. 

A teljes tetőszerkezet és héjazatcsere mellett a stukatúros, veszélyessé vált födémet monolit betonnal váltják ki, a felesleges belső falakat kiveszik, áthidalókat cserélnek. A víz- és villamoshálózatot korszerűsítik, kicserélik a nyílászárókat, a burkolatokat és festenek is. Korábban fatüzelésű kályhával fűtöttek. A jelen pályázatba már nem fért bele a teljes fűtésrendszer korszerűsítése, de a csöveket kiépítik. Herczeg Béla polgármester terve az, hogy több lépcsőben fejlesztik az épületet: „A következő lépés az, hogy az épület nyugati végébe egy vizesblokkal, egy klubszobával, egy mai kor követelményeinek megfelelő színpaddal és vizes blokkal, zuhanyzóval, mellette  egy központi vegyes fűtésű kazánházzal, radiátoros rendszerrel látnánk az egész épületegységet. Ez a lényeges a hosszú távú tervünknek.”

A mostani fejlesztést már a jövőbeni tervekhez szabták és megkezdték a következő lépések előkészítését, hogy pályázni tudjanak majd. A hivatali helyiséget most az önkormányzat garázsába költöztették, a betegeket a Várvölggyel közös praxis székhelyén látják el. Jövő év április vége a befejezési határidő, de a polgármester célja, hogy jóval korábban elkészüljön az első ütem. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 18. szerda 19:15 | Vállus, Várvölgy
Mindkét település tavasszal szenvedett károkat a heves esőzések miatt.
| 2022. dec. 16. péntek 14:54 | Vállus
A beruházást a Magyar falu program támogatásával és önerővel valósították meg a településen.
| 2021. dec. 7. kedd 15:22 | Vállus-Várvölgy
Hagyományteremtő szándékkal szerveztek emléktúrát Válluson és Várvölgyön a néhai háziorvos tiszteletére.
| 2021. jan. 26. kedd 15:41 | Vállus
A szándék és az önerő megvan, csak sikeres pályázatra várnak Válluson.
| 2019. aug. 29. csütörtök 16:15 | Vállus
A rendezvényen bárki részt vehet pénteken 13 órától.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
07:23
Savaria Filmfesztivál
07:31
Egy csipetnyi szó
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
10:23
Savaria Filmfesztivál
10:31
Egy csipetnyi szó
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.