Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vis maior: Várvölgy és Vállus is kapott támogatást
2024. szep. 18. szerda | Vállus, Várvölgy
Vis maior: Várvölgy és Vállus is kapott támogatást
Várvölgy és Vállus is vis maior támogatást kapott a kormánytól. Mindkét település tavasszal szenvedett károkat a heves esőzések miatt. Ezek helyreállítására összesen 14, 7 millió forintot kaptak. A sürgős helyreállításokat már tavasszal elvégezték, de mindkét faluban javítások vannak hátra: árkokat és átereszeket kell főleg tisztítani.

„Gyakorlatilag elmosta a víz, úttal, kaviccsal, mindennel együtt. Ezt mi azóta már felújítottuk.” - Válluson, a Petőfi utcát mutatja Herczeg Béla polgármester. Tavasszal mosta el az azóta részben, saját pénzből helyreállított utat az özönvíz. Az elmúlt napok esőzése után is látszik, hogy szükséges a tartósabb helyreállítás. Újra megkezdte a víz az utat és az árok is feltöltődött.  

Egy ingatlan és a falu főutcája is károsult. A vízelvezető árok és egy áteresz is feltöltődött, illetve eltömődött. 6.369.000 forint vis maior támogatásban részesítette a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az önkormányzatot. 

„Fel kell törni a meglévő aszfaltot, meg a bejáratot és gyakorlatilag úgy tudjuk csak az eltömörödött átereszt kitakarítani. Ez egy nagyon komoly munka, még aszfaltozásra is szükség lesz. Ugyanúgy a vízbenyelő csatornát is megmosta olyan szinten, hogy már félünk is, hogy a nagy teherbírású járművek alatt be fog szakadni. Utolsó 24 órában vagyunk. Ahogy most megkaptuk a támogatást - amit nagy tisztelettel köszönünk – erre vártunk és azonnali beavatkozásra lesz szükség” - mondta a polgármester. 

Az önkormányzatnak azért fontos ez az út, mert itt hét hektár beépítésre szánt terület van, köztük önkormányzati ingatlanok is. A polgármester szerint a falu jövője múlik azon, hogy sikerül-e idecsábítani fiatalokat, vagy családokat.  

Zavartalanul közlekedhetnek az autók Várvölgyön, a hegybe vezető Pusztamezei úton. Tavasszal nem volt ez így. Az özönvízszerű eső jelentős mennyiségű hordalékot mosott le a szántóföldekről. Az iszap teljesen feltöltötte a pár éve rendbetett vízelvezető árkot és beborította az utat is. Az önkormányzat akkor saját forrásból elvégezte a kármentést, megtisztították az utat. 

Barcza Balázs polgármester: „Eközben beadtuk támogatási igényünket vis maior keretre. A bírálat elhúzódott egy picit, de idén nyáron megjött az eredmény, hogy megkapjuk a további kármentéshez és a további természeti  katasztrófák  elkerüléséhez a kellő támogatást. Ez mintegy 600 méteren, több mint nyolcmillió forintot jelent.”   

A várvölgyi önkormányzat most kéri be az ajánlatokat a lehetséges kivitelezőktől. Várhatóan heteken belül megkezdődhet a munka. Kitisztítják az árkokat és hatékonyabb vízelvezetést építenek ki. 

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter: "13 éve, 2011 óta nyújt a kormány rendszeresen segítséget a vis maior keret formájában azoknak az önkormányzatoknak, amelyek valamely természeti csapás következményeit próbálják lehárítani, illetve a jövendőbeli természeti csapásokkal szemben a védműveket erősítik meg beruházásaikkal.”

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter augusztus 26-án és szeptember 10-én adta át az igénylő önkormányzatoknak a támogató okiratot. A 63 önkormányzat támogatása meghaladja az 1,1 milliárd forintot. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 20. péntek 19:15 | Vállus
Az önkormányzati épület magába foglalja az orvosi rendelőt és a hivatali helyiséget is.
| 2022. dec. 16. péntek 14:54 | Vállus
A beruházást a Magyar falu program támogatásával és önerővel valósították meg a településen.
| 2021. dec. 7. kedd 15:22 | Vállus-Várvölgy
Hagyományteremtő szándékkal szerveztek emléktúrát Válluson és Várvölgyön a néhai háziorvos tiszteletére.
| 2021. jan. 26. kedd 15:41 | Vállus
A szándék és az önerő megvan, csak sikeres pályázatra várnak Válluson.
| 2019. aug. 29. csütörtök 16:15 | Vállus
A rendezvényen bárki részt vehet pénteken 13 órától.
21:00
Savaria Filmfesztivál
22:23
Savaria Filmfesztivál
22:31
Egy csipetnyi szó
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.