Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Sokan csatlakoztak már a borostyánmentesítéshez
2021. nov. 5. péntek | Keszthely
Sokan csatlakoztak már a borostyánmentesítéshez
Kezdetét vette a borostyánmentesítési akció. A VÜZ Kft. által meghirdetett programhoz már pénteken csatlakoztak helyi civil szervezetek és az egyetemisták is. Az önkénteseknek szóló szabadidős tevékenység november 14-ig tart. A borostyán eltávolítása azért fontos, hogy ne gátolja a fák növekedését, fejlődését.

Pénteken a reggeli órákban kezdték leszedni a fákról a borostyánt a Helikon Liget Egyesület tagjai. A IV. Béla park környékén, a Római, a Szendrey Júlia és a Báthory utcában található fákat tisztították meg a kúszónövénytől. A korábban már elhangzott, szakemberek által javasolt módszer szerint választották le a növényt. A borostyán szárát boka magasságban és  1 méternél kell elvágni, a többi része leszárad majd. Tépni nem szabad, hogy a fák ne sérüljenek.  

„Nagyon sok fa szenved a borostyántól. Végigjártuk az egyesület tagjai a Római, a Honvéd utcát, a IV. Béla parkot, a Szendrey utcát és vállaltuk, hogy ezt a részt mi mentesítjük a borostyántól. Amit összegyűjtünk - nem tudom mennyi lesz - a kisebb mennyiséget, azt beletesszük a saját biokukánkba, a többit pedig, ahogy a VÜZ Kft. ígérte, hogyha letesszük egy halomba és bejelentjük a VÜZ Kft.-nek, hogy hol van ez a halom, akkor jönnek és elviszik.” - mondta el Dr. Boldizsár Erzsébet a Helikon Liget Egyesület elnöke.

A borostyán nem élősködő növény, azonban a fára felfutva elveszi annak életterét, így az sokkal kevesebb napfényhez jut, valamint növekedésében is gátolja. A kúszónövény súlya terheli a faágakat, amelyek ónos eső esetén könnyen leszakadhatnak.

A MATE Georgikon Campus hallgatói is csatlakoztak a borostyánmentesítési akcióhoz. Ők az Erzsébet-ligetben található fákat szabadították meg a növénytől.  A növényszervezettan óra keretében érkeztek a helyszínre, ahol gyakorlatban is ismertették velük a helyes módszert, valamint a fák sajátosságait is. Az elsőéves kertészmérnök hallgatók számára hasznos tudást is jelentett az akció.

„Természetesen tud nekünk gyakorlati tudást adni, most is jelenleg azt csináljuk, tanuljuk. Kinn van kettő oktató velünk és ők segítenek nekünk. Magyarázzák a fáknak az életciklusait, miért fontos az, amit elvégzünk és minden mást, ami a tárgy keretén belül szükséges lesz a későbbiekben.” - osztottam meg Nemes Gábor Bonaventúra hallgató.

A VÜZ Kft. és az önkormányzat által meghirdetett akcióhoz november 14-ig lehet csatlakozni. Az együttműködési szándékokat telefonon vagy e-mailben lehet jelenteni azzal együtt, hogy ki, hol és mikor szeretné a borostyánmentesítést elvégezni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV 

| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
16 növényvédelmi szakember végezte el a tanfolyamot a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. jan. 18. csütörtök 15:25 | Keszthely
A XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon a szakma mintegy 300 képviselője vesz részt.
| 2023. jan. 19. csütörtök 16:12 | Keszthely
32. alkalommal tartottak Növényvédelmi Fórumto Keszthelyen, ezúttal külföldi elóadókat is meghívtak.
| 2022. feb. 14. hétfő 17:43 | Keszthely, Felsőpáhok
A növényvédelem nehéz és költségigényes.
| 2022. jan. 21. péntek 14:17 | Keszthely
31. alkalommal rendezték meg a Georgikonon a Növényvédelmi fórumot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.