Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / 220 éve nem hallott Requiem csendült fel Keszthelyen
2021. nov. 9. kedd | Keszthely
220 éve nem hallott Requiem csendült fel Keszthelyen
A szervezők becsléseszerint 226 éve elő nem adott zenemű csendült fel a hétvégén Keszthelyen a Magyarok Nagyasszony Plébániatemplomban. Reutter Requiemjét a koronavírusban elhunytak lelki üdvéért ajánlották fel. A programon közreműködött a veszprémi Reutter kamarakórus és az Orlando énekegyüttes is.

Emelkedett dallamok csendültek fel szombaton a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. Az osztrák zeneszerző c-moll Requeimje a Reutter 250 emlékév keretében valósult meg. Az esemény főszervezője úgy fogalmazott, ez egy egészen elképesztő lélegzetvételű, a szerző műjegyzékében teljesen ismeretlen kompozíció. Az egyetlen ismert fennmaradt kéziratát nemrég, a soproni Szentlélekről és Szent Mihályról nevezett Városplébánia történelmi kottatárában találták. A Reutter-alkotások közül azonban Keszthelyen is fellelhető egy mű.

„A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum könyvtára is büszkélkedhet a szerző egy darab d-dúr Missa Solemnisének másolatával. Milyen érdekes, hogy pont Szent Mihálynak lett ajánlva. Az egyházzenei kompozícióinak kisebb hányadát kitevő gyászmisék közül mindösszesen 6 darabot említ Norbert Hofer, az egykori heiligenkreuzi cisztercirendi szerzetes által összeállított műjegyzék. Mivel ezen jegyzék, még az 1989-es rendszerváltás előtt keletkezett, így sajnálatos módon Magyarországon maradt források a mai napig nem kerültek bele a Hofer-jegyzékbe.” - mondta el Molnár Zoltán szervező.

A mű pontos keletkezési dátuma nem megállapítható, de valószínűsíthetően 1750 és 1770 között íródott. A kéziratot megvizsgálva azonban számos érdekesség fedezhető fel. Ennek hátlapjára egy ismeretlen feljegyzett a szerző halála után, egy 1792-es és egy 1795-ös előadás dátumát.

„Mindkét alkalommal pontos képet kapunk Bárdos Kornél, Sopron zenéjével foglalkozó várostörténeti monográfiájában. Hiszen nem kisebb eseményekhez köthetőek, mint II. Lipót császár, majd a három évvel későbbi esetében fia, Sándor Lipót Nándor soproni gyászmiséje zenéje is volt egyben.” - tette hozzá a szervező.

A koncertet elsősorban a koronavírusban elhunytak lelki üdvéért ajánlották fel. Mokos János káplán atya elmondta, a művészetek mindig az Istenhez emelik a lelket. Ez a koncert a mostani időszakban nagyon aktuális.

„Egy ilyen jellegű zenemű, egy requiem misének a megzenésítése is -különös tekintettel nyilván elhunytainkra-, de mégis csak a saját lelkünket is ilyenkor felemeli a szent zene egészen az Istenhez. És különösen itt a halottak napja, mindenszentek idejében különösen gondolunk ilyenkor elhunyt szeretteinkre és nyilván a mostani években különös tekintettel a járvány áldozataira is gondolunk. Minden egyes zenemű, minden egyes művészeti ágban, amely az Istenhez próbál közelíteni, illetve az Istenhez próbál minket emelni, az tulajdonképpen imádság.”

A gyászkoncerten közreműködött a veszprémi Reutter kamarakórus és az Orlando énekegyüttes, valamint a korhű barokk hangszeresek alkalmi zenekara is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2022. nov. 1. kedd 18:09 | Keszthely
Az osztrák zeneszerző gyászmiséje élete utolsó darabja volt.
| 2022. már. 3. csütörtök 16:13 | Magyarország
A maszkviselési kötelezettséget és a védettségi igazolványt is eltörölték.
| 2021. dec. 10. péntek 16:30 | Keszthely
Jelenleg 731 aktív fertőzöttről tud a keszthelyi Polgármesteri Hivatal.
| 2021. nov. 24. szerda 17:21 | Keszthely
Az oktatási intézmények is érintettek, a Polgármesteri Hivatalban megszűnik a személyes ügyintézés.
| 2021. nov. 5. péntek 17:12 | Keszthely
A koronavírus mellett sokan panaszkodnak influenzaszerű tünetekre is, bár járvány még nincs.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.