Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Márton-napi őszbúcsúztatót rendeztek a Majormúzeumban
2021. nov. 9. kedd | Keszthely
Márton-napi őszbúcsúztatót rendeztek a Majormúzeumban
Lámpáskészítés, libahajtás és az évszaknak megfelelő játékos mezőgazdasági munkák várták a kicsiket és nagyobbakat a hétvégén a Majormúzeumban. A Márton-napi őszbúcsúztató volt az utolsó nagyobb rendezvénye az intézménynek idén, de a múzeumpedagógiai foglalkozások továbbra is zajlanak. A múzeum vezetője elmondta, a kialakult helyzethez képest nagyon jó évadot tudnak maguk mögött.

Több liba is várta az érdeklődőket a Majortörténeti Kiállítóhely udvarán. A gyermekek és felnőttek is folyamatosan nézték és etették az állatokat. A Márton-naphoz kapcsolódva elengedhetetlen volt, hogy a szárnyasok megjelenjenek a programban. Sokan azért jöttek el a rendezvényre, hogy ismerkedjenek a hagyományokkal. 

„Mi ilyenkor ősszel már keressük a lehetőséget, hogy milyen családi programok vannak. Tetszik, hogy szabadtéren van a program, állatok között, nagyon jó, hogy kézműves foglalkozások is vannak, éppen majd oda készülünk bemenni, Márton-napi lámpást készíteni. Illetve most néztük meg a gyerekek színjátékát, A rátóti csikótojást, ami szintén nagyon tetszett.” - mondta el Nagy Judit.

A rátóti csikótojás című darabot a keszthelyi Család Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai adták elő nagy sikerrel. A Majormúzeum udvarán számos érdekességgel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Georgikon Szablya Kör interaktív fegyverbemutatóján is részt vehettek a látogatók, valamint körüljárhatták a területet lovaskocsin. A kukoricadarálás, mint őszi munka mellett a kézműves foglalkozáson a kukoricamorzsolás is nagy népszerűségnek örvendett. A családok Márton-napi lámpást is készíthettek. Ehhez papír díszeket, préselt levelet és virágot is felhasználhattak saját elképzelés szerint.

„Kézműveskedek és egy lámpást szeretnék anyukámmal csinálni a lámpásfelvonulásra. Liba lesz rajta, Márton-napi libuskák és anyué piros, az enyém meg sima fehér lesz.” - osztotta meg Lázár Gabriella.

A Majormúzeumban ez volt az utolsó nagyobb rendezvény idén. A hagyományokhoz kapcsolódóan tartják meg ugyanis programjaikat, a mezőgazdaságban pedig befejeződnek erre az időszakra a munkák.  Bár a koronavírus-járvány miatt később nyithatták ki a kapukat, a vezetőség jónak ítéli meg ezt az évet.

„Ha a pandémiás időszak kezdetére tekintünk, mondjuk egy márciusra és egy ilyen évet tudhatunk magunk mögé, ezt mondják nekem, akkor aláírtam volna. Összességében én jónak értékelem ezt az évet a múzeum szempontjából. Nyilván nekünk a legfontosabb a látogatószám és a látogatói elégedettség. Azt gondolom, hogy ezek tekintetében sincs okunk panaszra.” - ismertette Horváth Zoltán igazgató.

Sötétedéskor meggyújtották a lámpásokat, az udvaron lévő libákat pedig leterelték óljukban a fiatalok. A Majormúzeum jövő évi programterve készül már. Az intézmény azonban nem zár be addig sem. A kiállítást továbbra is meg lehet tekinteni, a múzeumpedagógiai foglalkozások is zajlanak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Megnyitotta a szezont a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
| 2024. már. 28. csütörtök 19:15 | Keszthely
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
| 2023. nov. 7. kedd 16:52 | Keszthely
A Károly-napi eseményen a szőlőnemesítő fajtáiból készült nedűket kóstolhatták meg a résztvevők.
| 2023. okt. 25. szerda 16:35 | Keszthely
A Magyar Géniusz Program állt a program középpontjában.
| 2023. aug. 4. péntek 16:05 | Keszthely
Voksolni augusztus 7-e hétfő 24 óráig lehet.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.