A tűnemezelés fortélyaival ismerkedtek az egrysek. A foglalkozás keretében bemutatták nekik a gyapjúfeldolgozás kellékeit, majd indulhatott az alkotás. Különböző állatfigurákat választhattak. Bárány és pillangó is készült, a legtöbben kulcstartónak, kabalának csinálták, de olyan is volt, aki ajándéknak szánta.
”Azért jöttünk ide nemezelni, hogy megtudjuk, hogy hogyan készültek régen a tárgyak. Tehát a tollakból, mindenből. Hogy hogy nyírták le a bárányokat, milyen eszközökkel nyírták a bárányokat, meg megpróbálunk mi is ilyen tárgyakat nemezelni ugyanolyan gyapjúból.” - mondta el Tömör Benedek Áron tanuló.
Sokaknak meglepő volt, hogy a tűnemezelés nem bonyolult. Természetesen van, hogy szükség van a segítségre, de a múzeumpedagógusok készséggel állnak a fiatalok rendelkezésére. Ez az alkotási forma is nagyon népszerű, hiszen sikerélményt nyújt.
„Az élő állatot is meg szoktuk látogatni a végén lenn az Élménygazdaságban. Ez egy olyan hagyomány, amihez egyébként nem jutnak hozzá a gyerekek. És jó megismerni azt, hogy hogy készülnek természetes anyagok.” - emelte ki Lehmann Ágnes múzeumpedagógus.
A malommal ismerkedtek az Életfa Óvoda Búzavirág csoportosai. Ezen a helyszínen kezdődik az Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered foglalkozás. Fotókon láthatták a régi idők masináit, de olyan is van, amivel a helyszínen is tudnak szemléltetni. A különböző őrlők bemutatása után minden kisgyermek kapott egy tálat, amiben felfoghatta a frissen őrölt búzalisztet. Ezt kellett mindannyiuknak óvatosan felvinni a Festetics közösségi térbe.
„Sokrétű élményt ad a gyerekeknek, hiszen egyrészt elkészíthetnek egy pékterméket, amit aztán meg is kóstolhatnak, ez ugye mindig jolly joker, másrészt az alkotás, a formázás folyamatát is élvezik.” - hangsúlyozta Debreczeni Éva múzeumpedagógusok.
A belső térben mindenki kapott kötényt és elfoglalhatták helyüket a kihelyezett gyúródeszkáknál. Itt először a kenyérkészítés alapjaival és eszközeivel ismerkedhettek meg a fiatalok. Ezt követően megszitálták a lisztet, megkapták a tésztaadagjukat és indulhatott a formázás. Csak a kreativitás szabhatott határt annak, hogy milyen alakban készüljenek el a kenyerek.
„Először őrültünk lisztet, utána lisztet leszitáltuk, utána kaptunk tésztát és akkor utána a tésztát megformáztuk. Utána bementünk a sütőkonyhába és utána beraktuk a kemencébe.” - mesélte kórusban Burucs Ábel és Hencsei Gergő óvodások,
Nem kellett sokat várni, a felfűtött kemencében gyorsan elkészültek a szép pirosra sült csigák, fonatok és kiflialakok.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV