Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / 276 millió forintból fejlesztették a sármelléki iskolát
2021. nov. 15. hétfő | Sármellék
276 millió forintból fejlesztették a sármelléki iskolát
Összesen 276 millió forintból fejlesztették a sármelléki általános iskolát. Az épület energetikai korszerűsítése mellett a mosdókat is felújították. Az önkormányzat és a tankerület nyert pályázati támogatásokat a két beruházásra. A pénteki projektzáró rendezvényen elhangzott, közel 170 gyermek tanul az intézményben és várhatóan tovább fog növekedni a tanulólétszám.

A szalag átvágásával egy régóta várt projekt zárult le a sármelléki iskolában. Energetikailag korszerűsítették az épületet. Az intézmény homlokzati szigetelést kapott, a tetőre 50 kW teljesítményű napelemrendszert telepítettek és hőszivattyús fűtést építettek ki. Az önkormányzat 249 millió forint pályázati támogatást nyert a beruházásra.

Horváth Tibor polgármester: „’82-ben kapta meg a jelenlegi kinézetét az épület, hiszen akkor lett egy 8 tantermes általános iskola és egy közel 200 négyzetméteres tornaterem hozzáépítve. Azóta azért eltelt közel 40 év. A mai viszonyok alapján elavulttá vált az épület, pláne energetikailag. Nagy épületről beszélünk, 2100 négyzetméter alapterületű az épület egy emelettel, meg kellett újítani.”

A diákok most már megújult mosdókat is használhatnak. A tankerület közel 27 millió forintból végezte el a beruházást, az épület két szintjén. A Magyar falu program keretében nyert támogatást a fenntartó. Magyar Ferenc igazgató elmondta, a Nagykanizsai Tankerületi Központ 12 pályázatot adott be ebben a programban: „Ebből a kilenc támogatott pályázatból öt a keszthelyi járás intézményeit érintette: Gelse, Zalakaros, Vonyarc, Zalaszántó és Sármellék. A keszthelyi járás intézményeire a Magyar falu program keretén belül közel 214 millió forint támogatást nyert el a tankerületi központ.”

2010-ben a volt, hogy nem érte a 100-at a tanulólétszám, jelenleg pedig több mint 170 gyermek tanul Sármelléken. A környező településekről is ide járnak a diákok. Ezért is fontos a döntéshozóknak, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak az oktatáshoz – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

„Elsődleges célunk az iskolák megtartása - ez természetes - az aprófalvakban. Az iskolák megtartásán túlmenően, hiszen ez egy szakmai feladat, amit a tankerület vezetését és az itt lévő pedagógusokat dicséri, ha ez sikerül. Ehhez nyilván hozzájárul, amit mi még hozzá tudunk tenni, hogy ezekből a pályázatokból javítjuk a körülményeket” - mondta köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő. 

Keszthely térségében jelentősen javulnak az oktatási körülmények. A fenntartók és az önkormányzatok több forrásból igényelhettek támogatásokat. A sármelléki iskola a Magyar falu program mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot tudta kihasználni.

Nagy Bálint, a Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulás elnöke: „Amikor iskola felújításról beszélhetünk, az mindig nagy öröm, hiszen az tényleg a jövőnek készül, a fiataloknak, a gyerekeknek készül. Elmondhatjuk azt, hogy az elmúlt tíz évben a térség minden településén az iskolák meg tudtak újulni kisebb-nagyobb mértékben. Talán ha egyet ki kell emelni, akkor azt gondolom, hogy itt a sármelléki iskolát azért érdemes kiemelni, mert talán mondhatom azt, hogy az összes közül a leginkább olyan állapotban volt, hogy ráfért a felújítás.”

A tankerület tervei közt szerepel a kültéri sportpálya felújítása is. Erre 11 millió forintos támogatási igényt nyújtottak be a KLIK-hez, a napokban várható erről döntés. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Diáknap volt a VSZK-ban. Főzőverseny, osztályok közti vetélkedők és szakmai előadások tarkították a szerdai programot.
| 2024. már. 13. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Cserszegi csalogató címmel rendeztek iskola bemutató programot Cserszegtomajon.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A “Balaton festőjéről” emlékezett meg születési évfordulója közeledtével az Egry József Általános iskola.
| 2024. már. 11. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Nagy sikerrel rendezték meg a gyenesdiási művészeti fesztivált.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.