Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Idén újra látogatható lesz a vörsi betlehem
2021. nov. 18. csütörtök | Vörs
Idén újra látogatható lesz a vörsi betlehem
Megkezdődött a vörsi betlehem építése. Az építők csapata helyi önkéntesekből áll, akik közé beállt a kis település polgármestere is. A nagyközönség advent első vasárnapjától láthatja majd a Jézus szíve oltár helyén épülő bibliai életképet.

Láncfűrész hangjától hangos a vörsi utca: a betlehem építéséhez használják fel ennek a tujának a zöldjét az építők. Az önkéntesekből álló csapat ma kezdte meg az előkészületeket. A kis falu lakói is tudnak arról, hogy két év után ismét megépítik a nagy betlehemet. "Hogy mondjam: boldogság? Nagyon örülünk neki. A tavalyi ugye sajnos elmaradt. Szerettük volna, de hát ez a helyzet, ez nem tette lehetővé" - mondja Kissné Weisz Beatrix.

Már az elmúlt napokban megkezdték a munkálatok előkészítését, valamint a faanyagok, tuják, fenyőágak, bogyók és mohák gyűjtését a vörsiek. Ma az építés is elkezdődött. A munkálatokat a település egyik alpolgármestere, Simon György irányítja. A munkások között helyi idősek és fiatalok, valamint a betlehemi játék csapata is megtalálható. Olyanok is vannak, akik nemrég költöztek a Kis-Balaton fővárosába.

"Örülök annak, hogy legalább megépíthetjük idén újból a nagy betlehemet. A tavalyi az csak éppen a hagyományőrzés miatt egy kisebb volt. Két napja kezdtük el építeni. Itt mögöttem látszik: a hátfalnak a szerkezetét felépítettük, utána jött a zöldszedés, a folyamat most éppen zajlik itt. Meg lesz csinálva a háttér, szépen felrakjuk az égősorokat, és akkor utána kezdődik a vázépítés lefele. És utána amikor az teljesen készen van, akkor kezdődik a díszítés" - tudtuk meg Simon Györgytől.

A tervek szerint az elkövetkezendő egy hétben minden nap délelőtt és délután is dolgoznak majd azok az önkéntesek, akik éppen ráérnek. Húsz-huszonegy óráig is eltart a napi munka - attól függően, mennyire fáradnak el. 1948 óta hagyomány, hogy a műemléki védelem alatt álló, 1720-ban épült Szent Márton Templomban felállítják Európa legnagyobb templomon belüli betlehemét. Deák Tamás polgármester így látja: "Az itt látható, hogy az emberek itt dolgoznak, szorgalmasak, a közösséget építik. Ez nagyon fontos számunkra, és nem csak azok számára, akik itt vannak és segítenek építeni, vagy akár a betlehemezők számára, hanem az egész település számára. Nagyon fontos az, hogy azok az emberek, akik felajánlanak nekünk különböző tujákat, fenyőket, egyebeket - van, aki harminc évig nevelt egy ezüstfenyőt és azt mondta: most eljött a pillanat, hogy odaadományozzuk a betlehem számára. Ez nagyon-nagyon fontos az egész közösségnek."

A pandémia miatt a tavaly megépített kis betlehemet nem lehetett látogatni, idén azonban - ha korlátozásokkal is -, de várják a híveket. A belépéshez szükség lesz védettségi igazolványra és szájmaszkra is. Külön be- és kijárat lesz a templomban - ezzel az úgynevezett egyirányúsítással is a biztonságot szeretnék növelni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. dec. 5. kedd 19:04 | Zalavár
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
| 2023. dec. 4. hétfő 13:24 | Vörs
Európa legnagyobb beltéri betlehemét több tízezren keresik fel csaknem két hónap alatt.
| 2022. dec. 15. csütörtök 16:08 | Keszthely
Bárki elviheti majd otthonába vasárnap 17 óra után.
| 2022. nov. 30. szerda 14:46 | Vörs
Advent első vasárnapjától jövő január 22-ig ismét látogatható a vörsi betlehem.
| 2022. nov. 28. hétfő 11:20 | Keszthely
A hívek adományaiból építhették fel a nem mindennapi díszeket.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.