Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Béke - A nemzetek felett
2022. jan. 10. hétfő | Keszthely
Béke - A nemzetek felett
Új megvilágításból láthatják februártól a nézők a trianoni békediktátumot. Néhány hét múlva kerül a mozikba a Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm. A magyar mellett francia történészek is megszólalnak az alkotásban. Múlt pénteken ízelítőt láthattak az érdeklődők a filmből három városban. Békéscsabán, Sopronban és Keszthelyen a közterek falaira vetítették a dokumentum-játékfilm szerkesztett, pár perces részletét. A film egy középiskolásoknak szóló vetélkedőhöz is kulcsfontosságú.

A Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm a magyar békedelegációt helyezi a középpontba. Így dolgozza fel a trianoni béketárgyalások eseményeit. Új aspektusból mutatják be a történetet, hiszen kiderül, hogy a magyar küldöttségnek nem volt lehetősége a tárgyaláson részt venni, érkezésük után ugyanis bezárták őket. A film bemutatja azt is, hogy folyamatos felügyelet alatt álltak a magyarok, nem léphettek senkivel sem kapcsolatba. Ez a tény adja a film legfőbb feszültéségét. Az alkotás különlegessége, hogy nem csak a magyar szemszög mutatkozik be, francia szakemberek is megszólalnak, akik az akkori Magyarországgal kapcsolatos nézőpontokat ismertetik.

A filmből egy szerkesztett részletet tekinthetett meg a közönség január 7-én három városban. Békéscsaba és Sopron mellett Keszthelyen is tartottak nyilvános bemutatót. A Fő téri gyógyszertár falára vetítették ki az alkotást, melyet több járókelő is figyelemmel kísért.

„A mostani időpont azért aktuális, mert 1920-ban ezen a napon lépett Párizs földjére a magyar küldöttség Trianonba pontosabban, tehát Párizs egyik külvárosába és Békéscsabától Sopronig számtalan helyen pontosan most történik ugyanilyen filmvetítés vagy valamilyen zenés performansz.” - mondta el Zámbó Sándor, a filmet promotáló cég képviselője.

A film része egy középiskolásoknak szóló történelmi vetélkedőnek is. Ennek célja, hogy még jobban megismerjék a tanulók, mit is jelentett a trianoni békeszerződés hazánk számára. Gyakorlati feladatot is teljesíteniük kell, egy 3 perces videóban kell bemutatniuk „valóságőrző” emlékeket saját környezetükben, családjukban. Ezeket január 31-ig kell feltölteniük egy közösségi oldalra és elküldeni a linket a zsűrinek. Egy elméleti feladatsort is meg kell oldaniuk, amihez már megkapták a Béke – A nemzetek felett című filmet, így premier előtt tekinthetik meg.

„A vetélkedő lényege a trianoni történetek. Minden kérdés, amit ebből feltesznek a trianoni filmből derül ki. Tehát annak a megtekintése után mindenre lehet válaszolni és a zsűri is így értékeli a beérkezett munkákat.”

A Béke – A nemzetek felett a Megafilm gyártásában készült, Tősér Ádám és Babos Tamás rendezte, a forgatókönyvet Dombrovszky Linda és Somogyi György írták, a producer pedig Helmeczy Dorottya. Az alkotás várhatóan február elején kerül a hazai mozikba.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
104 éve írták alá a trianoni békediktátumot, az évfordulón megszólaltak a keszthelyi harangok.
| 2023. jún. 5. hétfő 14:43 | Keszthely
Keszthelyen is megemlékezést szerveztek a nemzeti összetartozás napján.
| 2022. jún. 6. hétfő 17:28 | Keszthely
A nemzeti összetartozás napján Keszthelyen is minden évben megemlékeznek az eseményekről.
| 2021. nov. 2. kedd 16:41 | Keszthely
A társaságból mintegy 60-an vettek részt a Festetics-kastélyban rendezett eseményen.
| 2021. jún. 4. péntek 18:04 | Keszthely
A nemzetcsonkító eseményen az újabb kutatások eredményét is ismertették a jelenlévőkkel.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.